Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

2015. január 1-től megváltoztak a földgáz energia rendszerhasználati díjak és az egyéb fizetendő díjtételek is

A villamos energiához hasonlóan, a földgáz tekintetében is változásokkal indult az újév. Szintén még 2014. december 13-án jelent meg a Magyar Közlöny 2014. évi 174. számában az új, földgáz energia szállítási díjtételeket tartalmazó 12/2014. (XII. 13.) MEKH rendelet. Az új rendszerhasználati díjrendelet mellett szintén 2015. január 1-től változott az energiaadó és a biztonsági készletezési díj mértéke is.

A január 1-től hatályos MEKH rendelet egyaránt tartalmaz növekedést és csökkentést is a földgáz energia szállítási rendszerhasználati díjtételek tekintetében. Az átadók kiadási pontjaira vonatkozó díjtétel közel 30 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a határkeresztező és hazai termelési belépési pontokon pedig közel 19 százalékos csökkenés figyelhető meg, a tárolói belépési pontokra vonatkozóan is több mint 10 százalékos a díjtétel csökkenése. A tárolási és az elosztási díjak januártól nem változnak.

A 2015. január 1-től hatályos szabadpiaci földgáz energia szállítási díjtételek

A 2015. január 1-től hatályos szabadpiaci földgáz energia szállítási díjtételek

Megjegyezzük, hogy a most megjelent rendelet számos ponton készíti elő az európai harmonizáció elvek mentén történő, a földgáz energia kereskedelemben szükséges változásokat. Egyrészt a gázév fordulója az eddigi július 1-ről október 1-re fog változni, másrészt az eddigi MJ alapú elszámolást fel fogja váltani a kWh alapú rendszer. A most megjelent rendeletben leírtak alkalmazása, az új rendszer gyakorlatba történő átültetése és operatív részletei kapcsán további fejlemények az elkövetkező hónapokban várhatóak.

További fontos változása, hogy 2015. január 1-től módosult a földgáz kapcsán is fizetendő energiaadó mértéke, így az eddigi 88,500 Ft/GJ helyett a továbbiakban 93,500 Ft/GJ fizetendő. Az energiaadóhoz hasonlóan a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) számára fizetendő, ún. biztonsági készletezési díj is emelkedik, így az eddigi 60,500 Ft/GJ helyett idén január 1-től 65,150 Ft/GJ fog megjelenni a gázszámlákban. Az iménti két díjtétel megfizetésére 2013. január 1-től csak a nem lakossági felhasználók kötelezettek.

2015. január 1-től, nem lakossági felhasználók által fizetendő egyéb földgáz energia díjtételek

2015. január 1-től, nem lakossági felhasználók által fizetendő egyéb földgáz energia díjtételek