Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Árváltozások az energia piacon 2013. év elején

2013. év elején ismét változásokkal kell szembe néznie az energia piacnak, mind villamos energia, mind pedig földgáz energia területén. Alapvetően három fontos változás történt: elsősorban megjelent a rendelet az egyetemes szolgáltatásban alkalmazott lakossági tarifák 10 százalékos csökkentése kapcsán, másodsorban kikerült a KÁT értékesítésre kötelezett körből az egyetemes szolgáltatás, harmadsorban pedig változtak a villamos energia rendszerhasználati díjak is.

Megváltoztak az egyetemes szolgáltatói árak

A kormányzat részéről még az ősszel történtek az első bejelentések, melyekben a lakosságot érintő rezsicsökkentésről, konkrétan a villamos energia és a földgáz energia tarifák 10 százalékos mérsékléséről beszéltek. Az egyetemes szolgáltatói tarifák változását tartalmazó jogszabály december 22-én jelent meg a Magyar Közlöny 2012. évi 178. számában, mint „A nemzeti fejlesztési miniszter 78/2012. (XII. 22.) NFM rendelete egyes energetikai tárgyú árszabályozással összefüggő miniszteri rendeletek módosításáról”. A rendelet alapján 2013. január 1-től mind a villamos energia, mind pedig a földgáz energia egyetemes szolgáltatásban vételező fogyasztókra vonatkozó tarifákban történtek módosítások.

Az egyes szolgáltatóknál 2013. január 1-től érvényben lévő villamos energia egyetemes szolgáltatói tarifák (HUF/kWh)

Az egyes szolgáltatóknál 2013. január 1-től érvényben lévő villamos energia egyetemes szolgáltatói tarifák (HUF/kWh)

Villamos energia tekintetében a lakosságra vonatkozó A1-es tarifa kedvezményes részének évi 1.320 kWh/év fogyasztásig fizetendő része az egyes szolgáltatói területeken átlagosan mintegy 8,3 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a többi díjszabásban (kivéve B tarifa) nagyságrendileg 1-2 százalékos áremelkedések figyelhetők meg az eddig érvényben lévő árakhoz képest. Az egyetemes szolgáltatásban érvényes rendszerhasználati díjakat tekintve szintén csökkentek egyes díjelemek, még mások emelkedtek.

z egyes szolgáltatóknál 2013. január 1-től érvényben lévő földgáz energia egyetemes szolgáltatói tarifák a II. árkategóriára, azaz 1.200 m3/év feletti fogyasztásra vonatkozóan (HUF/m3 árak 34,00 MJ/m3 fűtőértékkel számolva)

Az egyes szolgáltatóknál 2013. január 1-től érvényben lévő földgáz energia egyetemes szolgáltatói tarifák a II. árkategóriára, azaz 1.200 m3/év feletti fogyasztásra vonatkozóan (HUF/m3 árak 34,00 MJ/m3 fűtőértékkel számolva)

Földgáz energia területén is változtak az egyes szolgáltatóknál fizetendő tarifák. A lakosságot érintő díjszabások nagyságrendileg 7-8,5 százalékkal csökkentek a molekuladíjakat tekintve. A nem lakossági tarifákban nem történt változás. A rendszerhasználati díjakat vizsgálva hasonló a helyzet, vagyis a lakosság esetében 10 százalékos a csökkenés, még az egyéb RHD árak nem kerültek módosításra.

A villamos és földgáz energia árakon túl, hasonlóan változtak a távhőszolgáltatások árai is. Továbbá – január eleji hírek alapján – a kormányzat a rezsiköltségek további csökkentését helyezheti kilátásba még a tavasszal.

Változtak a villamos energia rendszerhasználati díjtételek

Az év elejétől megváltoztak a szabad piaci villamos energia fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjak is. Az új tarifákat a Magyar Energia Hivatal 1092/2012. számú határozatában hirdették ki. A villamos energia RHD díjak – hasonlóan az egyetemes szolgáltatás díjaihoz – vegyesen változtak, vagyis bizonyos tarifák csökkentek, még mások emelkedtek.

A villamos energia fogyasztók által fizetendő 2013. január 1-től érvényes rendszerhasználati díjak

A villamos energia fogyasztók által fizetendő 2013. január 1-től érvényes rendszerhasználati díjak

Az elosztói alapdíjak csökkentek, mely azt jelenti, hogy átlagosan közel 5 százalékkal mérséklődtek az egyes fogyasztói szegmensek által fizetendő díjak. Ugyanakkor a teljesítménydíjak átlagosan több mint 40 százalékkal nőttek. Az elosztói forgalmi díjtételek összességében nagyfeszültség esetén átlagosan 4 százalékkal csökkentek, középfeszültség esetén 2 százalékkal nőttek, kis/középfeszültségű transzformátorhoz való csatlakozás esetén átlagosan 8,5 százalékkal nőttek, még kisfeszültségen vételezők számára átlagosan közel 10 százalékos a csökkenés.

Kötelező átvételi rendszer (KÁT) szabályozásának módosítása

Az új villamos energia évbe lépve, január 1-től harmadik fontos változás kötelező átvételi rendszernek, az ún. KÁT szabályozásnak a módosítása. A megújuló források hasznosításának ösztönzésére szolgáló kötelező átvételi rendszer fenntartásában és finanszírozásában eddig minden villamos energia fogyasztó részt vett. Az eddigi gyakorlat szerint, a fogyasztó által átvett villamos energia mennyiségének egy – szintén a szabályozás által – meghatározott része a KÁT körből származott, melyért a fogyasztó – az őt ellátó kereskedőn keresztül – a „csupasz” energiadíj mellett valamennyit szintén fizetett. Január elejétől az egyetemes szolgáltatás keretében már nem kötelező a fogyasztóknak értékesített villamos energia mennyiségbe a KÁT körből származó energiát is bevonni.

A módosításnak két fő következménye illetve hatása van. Egyrészről ez által csökkennek az egyetemes szolgáltatók terhei, valamelyest ellentételezve ezzel a lakossági tarifák csökkentését. Másrészről ugyanakkor az eddig egyetemes szolgáltatói körben értékesített KÁT mennyiséget ezen túl a vállalati szegmensben osztják szét, melyből adódóan a vállalatok villamos energia számláin jelentkező KÁT díjak emelkedhetnek.