Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Drasztikusan emelkedő energiaárak, 50-60%-os áremelkedések

Az elmúlt 6 hónapban 50-60%-kal emelkedtek az energiaárak a hazai piacokon. Az utóbbi hetekben drasztikus mértékben kezdtek drágulni az energiaárak, így jelenleg felértékelődik minden olyan eszköz és módszer, amellyel mérsékelni lehet a drágulásokat!

Társaságunk a Sourcing Hungary Kft. az elmúlt évben folyamatosan kereste partnereit, hogy kössenek hosszabb távú 2-3 éves szerződéseket a COVID miatt kialakult mélypontokon, amelynek köszönhetően Ügyfeleink több mint 70%-a zárta a pozíciókat.

Akik tavaly nem szerződtek hosszabb távon, őket februárban kerestük meg „Aki korán kel aranyat lel” kampányunk keretében, amelynek köszönhetően szintén sok Ügyfelünk szerződött 2023 vagy 2024 végéig, így ők már immunisak az áremelésre! Webináriumokat is tartottunk márciusban, hogy felhívjuk a fegyelmet az esetleges áremelésekre, korábbra hozott beszerzések előnyeire!

Amennyiben még nem szerződtünk milyen lehetőségeink vannak a drágulás mérséklésére?

  • Sourcing által szervezett energia beszerzés több kereskedő bevonásával!
  • Csoportos energiabeszerzés a kedvezőbb árszint elérésének céljából!
  • Dinamikus energiabeszerzés FLEXI FIX konstrukcióval, hogy ne kelljen kőbe vésni a magas energiaárakat, hanem lehetőségünk legyen a szerződött időszakban is árat fixálni!
  • Alaposan vizsgáljuk meg a kötendő szerződések EKR rendelkezéseit!

Az energiaárak sok éves csúcsokat döntenek meg, ahogy az áram ára is történelmi csúcsot ért el, hiszen az éves határidős árak a hazai áramtőzsdén a 2011-es nyitás óta soha nem voltak ilyen magas szinten, hasonlóan a német áramárak is 11 éves csúcson vannak!  A fő referenciaértéknek számító következő évi magyar zsinórtermék nap végi elszámoló ára már a 70,00 EUR/MWh szintet is átlépte a napokban, ami 6 hónap alatt novemberi árakhoz képest 50%-os áremelkedést jelent! Földgáz esetében november elejéhez képest 60%-os áremelkedés látható az irányadó holland tőzsdén.

A 2022. évi zsinórtermék a novemberi lokális mélypontja óta 50%-ot emelkedett.

Európa szerte rekord magasak a villamosenergia árak, melyhez a COVID válság utáni gyors gazdasági talpra állásba vetett hit, valamint a rekord magasan álló szén-dioxid emissziós kvótaár is hozzájárult. Ma a CO2 kvótaár jegyzése több, mint a háromszorosa a tavalyi mélypontjához képest.

A német villamos energia ára is 2008 óta nem látott magasságokban tartózkodik, akkor a kőolaj 100 dollár feletti hordónkénti ára is hozzájárult ezen magas árszintekhez. Manapság megfigyelhető, hogy a klasszikusnak számító fundamentumok mellett a részvénypiaci állapotok is erős korrelációt mutatnak a villamos energia árakkal. A koronavírus okozta gazdasági sokkra való reagálásként tekinthető jegybanki és kormányzati mentőcsomagok rekord méreteket öltöttek, így az európai és amerikai részvényindexek új csúcsokat döntöttek.

A központi bankok által nyomtatott „végtelen” pénznek azért van egy árnyoldala is, beindította az inflációs félelmeket, az Egyesült Államokban 13 éves csúcson van a fogyasztói árindex változása, így nem lenne meglepő, ha az áru- és tőkepiacon még tapasztalnánk erős turbulenciákat a közeljövőben.

Földgáz árak tavalyi évben elérhető árakhoz képest 60%-ot emelkedtek

A földgáz energia változásának nyomon követésére az egyik leglikvidebb földgáz piaci termék a TTF indexált földgáz (Title Transfer Facility) ára, mely a holland tőzsde gázár jegyzése. A fenti diagramon jól látható, hogy a földgáz árak is nagymértékben lekövették az áram árak trendjét a tavalyi év folyamán. A különbség is viszont jól látható, hogy az emelkedő trend a földgáz árak esetében a decemberi hónap környékén következett be, amikor is már elég hidegre fordult az idő, hogy a piacon jelentkező keresletet a betárazott mennyiségekkel egészítsék ki a fűtési szezon beálltával.

A jelen pillanatban elérhető előrejelzések a TTF földgáz árak további növekedését tartják valószínűnek, ezen csak a nyári hónapokra közeledte enyhíthet kismértékben, ugyanis a fűtési időszak végével a kereslet is csökkeni fog a piacon, a keletkezett kínálati többletet pedig a tározók feltöltésére fogják fordítani.

Javasoljuk, hogy az energiaárak drasztikus emelkedésének mérséklése céljából , kérje mielőbbi segítségünket és támogatásunkat, hiszen számtalan eszközzel és módszerrel állunk rendelkezésére, mellyel mérsékelni lehet a drágulásokat!