Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Elkészültek a bohócoszlopok

Új trend hódit a világban: az ipari, illetve közcélú berendezések létesítése során a beruházók megpróbálják „humanizálni” a legtöbbször gigászi méretű tereptárgyakat. Most a nemzeti szín oszlopok után Magyarországon megszületett a bohócoszlop.


Az ipari formák emberközelivé tételének szándéka idehaza sem ismeretlen: az MVM Csoport tulajdonában álló MAVIR ZRt. – vagyis a magyar villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító – immáron harmadik alkalommal valósított meg a hagyományostól eltérő megjelenésű távvezetéki oszlopot.
A nemzetközi gyakorlatban már több éve hirdetnek távvezeték-oszlop dekorációs versenyt mérnököknek, tervezőknek (az idei évi brit felhívásra például kétszázötven pályamű érkezett), a 2008-as nyertes, az izlandi „lépegető ember távvezeték” látványtervei pedig pillanatok alatt népszerűvé váltak a világhálón. Bár e tervek döntő többsége nem kivitelezhető, hiszen nagyon komoly műszaki (elsősorban statikai) vizsgálatok kell megelőzzék az új formák bevezetését, vannak azért „élő” példák is, mint a skandináv országok különböző alakú, több színvilágban pompázó, világító oszlopai.
„Nem ismeretlenek előttünk a nemzetközi törekvések, így vizsgáltuk már egy ideje, hogy vajon létezhet-e olyan forma, amely a meglévő, szabványos oszlopelemek felhasználásával létrehozható. Az alakzat kérdésén túlmenően természetesen hosszadalmasan vizsgáltuk a statikai megfelelőséget is, azért, hogy a magyar villamosenergia-rendszer ellátásbiztonsága még véletlenül se kerülhessen veszélybe. És természetesen említenem kell a nagyon szigorú hatósági engedélyezési eljárást is, amelyen ezek az oszlopok sikeresen megfeleltek.” – nyilatkozta Tari Gábor, a MAVIR ZRt. vezérigazgatója újságírói megkeresésre reagálva. „Reményeink szerint - mivel egy ilyen oszlop megvalósítása nem jelent lényegesen nagyobb fajlagos költséget, mint az egyébként használt ún. Fenyő-típusú oszlopoké - a jövőben is fogunk formabontó távvezetéki berendezéseket létesíteni, különösen, ha a közvélemény, a lakosság pozitívan reagál.”
Az első látványoszlopokat a MAVIR a Martonvásár-Bicske 400 kV-os távvezeték M7-es autópálya kereszteződésénél építette meg az autópálya mindkét oldalán. Különlegessége, hogy az oszlopokon egy-egy stilizált MAVIR logó látható, amely a már meglévő oszlopelemekből került kialakításra.
A második, hagyományostól eltérő távvezetéki oszlop 2010-ben valósult meg: az akkor átadott Pécs-Országhatár-(Ernestinovo) 400 kV-os nemzetközi távvezeték két, M6-os autópálya melletti oszlopát – hazánk uniós elnöki tisztsége és Pécs „Európa Kulturális Fővárosa” címe előtt tisztelegve – nemzeti színűre festettük.
„Mivel a trikolor oszlopok nagy sikert arattak, úgy döntöttünk, hogy folytatjuk a formabontásra irányuló törekvéseinket: így született meg az általunk „bohócoszlop”-nak nevezett távvezetéki oszlop, amelyből összesen kettőt építettünk fel az Albertirsa-Martonvásár 400 kV-os összeköttetés M5 autópályát keresztező szakaszán, a 41-42 km között. Az elmúlt napokban megtörtént a sodronyfeszítés is ezeken az oszlopokon, a távvezeték átadására pedig várhatóan még idén decemberben sor kerül. Az ötletekből – természetesen a technológia és a költségek szabta korlátokon belül maradva – még nem fogytunk ki, jövőre újabb formabontó oszlopokat szeretnénk megvalósítani” - nyilatkozta Tari Gábor.

Bohóc alakú villanyoszlopot állított a MAVIR