Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

ENKSZ: több 10 millárdos veszteség sem kizárt

Az állami közműholdingnál akár több tíz milliárd forintnyi veszteség is keletkezhet a Figyelő kalkuláció szerint. Jelenleg pontos számot nem lehet biztosra mondani, mivel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) még az állami cég első vállalata, a Főgáz többszöri kérésre sem adta be üzleti tervét. Erre pedig igencsak nagy szükség lenne ahhoz a vállaláshoz, amelynek értelmében jövőre átveszi konkurenseitől fogyasztóit az állami vállalat.

A négy gázszolgáltató társaság (az E.ON, a Tigáz, a GDF és a Főgáz) az egyetemes szolgáltatáson 2012 és 2014 között átlagosan évi 26,6 milliárd forintnyi veszteséggel zárt. A tendencia tavalyra mérséklődött, hiszen "csak" 20 milliárd forintnyi veszteséget könyveltek el.

A jelenlegi tendencia azt mutatja, hogy a gázszolgáltatók többet fizetnek a gázért, mint amennyiért a lakossági fogyasztóknak eladják. Tavaly a beszerzési ár 91 forint volt köbméterenként, ami a nettó fogyasztói tarifánál jóval magasabb, de a bruttótól is csak kis mértékben marad el.

Az ENKSZ alapításakor kapott 15 milliárd forintnyi tőket tervezik felhasználni az bevételhiányok kompenzálására. Németh Lászlóné is elmondta, hogy az ENKSZ az első években deficites lehet, azonban pontosan nem tudni, hogy mekkora veszteséget fog felhalmozni.

A fokozódó ENKSZ-MVM konfliktusra egy lapáttal még rátesz, hogy a legjobb esetben is 1 milliárd forintos veszteséget az MVM-re tolnák át. Ez nem meglepő, hiszen nem mindegy, hogy kinek kell kopogtatnia a költségvetés tervezésekor a kormányzatnál a hiányzó milliárdok miatt.