Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Globális szinten növekszik a földgáz versenyképessége

 2019-ben világ szinten a földgáz felhasználás rekord szintet ért el, mindemellett a kínálati oldal is rekord sebességgel bővült. A gázszállításhoz szükséges infrastruktúra (LNG terminálok és csővezetékek) bővülése is hozzásegített az árak eséséhez, ami igen kedvező az átrendeződő piac számára. Több országban (köztük Németországban és Kínában) fontos célkitűzés a szén-dioxid kibocsájtás csökkentése, melynek egyik kézenfekvő lehetősége a szénről földgázra való átállás. Ennek az átállásnak az üteme két dologtól függ: infrastruktúra további kiépülése és a szabályozói oldal támogatása.

A földgáz versenyképessége folyamatosan nő: a fejlődő kitermelési eljárásoknak köszönhetően az önköltségi ár $3 / MMBtu-ra esett, az LNG szállítás költsége 20%-al csökkent, illetve a CO2 kvóta magas árfolyama is segíti földgáz elterjedését, mint a szén helyettesítője.

A piac likviditása is sokat javult: USA mellett Ausztrália is megjelent, mint fő exportőr és már 21 ország importál cseppfolyós földgázt, aminek a volumene kiteszi a piac 30%-át.

A pozitív képet árnyalja, hogy a kitermelés növekedése igen koncentrált: 68%-ban az USA és Oroszország számlájára írható, míg a felhasználásra ugyanez a koncentráltság igaz: a növekedés 60%-ban az USA-nak és Kínának köszönhető.

Ugyancsak a rohamos földgáz-felhasználási igény növekedését az infrastruktúra bővítésének üteme korlátozza a felhasználási oldalon: Kínában is hatalmas növekedési potenciál van, de az elosztó hálózat messze nincs a lehetőségekhez mérten kiépülve.

Az LNG eljuttatása a véghasználókhoz még mindig nem olcsó: a leszállított ár 60%-át még mindig a cseppfolyótás-szállítás-újragázosítás teszi ki.