Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Mélyponton a villamos energia tőzsdék

Tavaly év végén véget értek a 2013. évi villamos energia vételezési időszakra történő ajánlatkérések és tendereztetések. Az év első felében a fogyasztók alapvetően a földgáz energia pozíciók lezárására szoktak koncentrálni, ugyanakkor 2013 év elején a villamos energia tőzsdei jegyzések mélyponton vannak, így a 2014. évi villamos energia szerződéskötésre optimális időszak lehet a mostani.

2013 év elején a villamos energia árképzések szempontjából releváns tőzsdéken az elkövetkező vételezési időszakokra (2014. és 2015.) vonatkozó határidős jegyzések mélypontot értek el. A magyar villamos energia tőzsdén, a HUPX-en (Hungarian Power Exchange) a 2014. évi szállításra vonatkozó zsinórtermék (base load) jegyzése történelmi mélypontra süllyedt a napokban. A budapesti tőzsdén 2011 júliusának közepe óta kereskednek fizikai szállítású (physical futures: PhF) határidős éves termékekkel. Az elkövetkező időszakokra vonatkozó magyarországi jegyzések még soha nem jártak ilyen alacsonyan a tőzsde működése óta. A 2014. évi határidős zsinórtermék ára a napokban az 50 EUR/MWh határ alatt jár. Az 50 EUR/MWh árszintet még a németországi lipcsei (EEX) tőzsdén is lélektani határt jelentő küszöbként tartották számon az elmúlt években, pedig az EEX-en alapvetően alacsonyabbak az árak, mint az itthoni tőzsdén.

2014. és 2015. évi villamos energia zsinórtermék határidős árai a magyar tőzsdén, forrás: www.hupx.hu

2014. és 2015. évi villamos energia zsinórtermék határidős árai a magyar tőzsdén, forrás: www.hupx.hu

A németországi lipcsei energia tőzsdét, az EEX-et (European Energy Exchange) tekintve hasonló a helyzet. A 2014. és 2015. évi leszállításra vonatkozó határidős jegyzések itt is több éves mélyponton járnak. Az EEX-en az utóbbi napokban mindkét termékre vonatkozó árakat már 45 EUR/MWh szint alatt jegyezték.

2014. és 2015. évi villamos energia zsinórtermék határidős árai a német tőzsdén, forrás: www.eex.com

 2014. és 2015. évi villamos energia zsinórtermék határidős árai a német tőzsdén, forrás: www.eex.com

ekintve a fent leírtakat és kihasználva a tőzsdei jegyzések mélypontját, illetve a két szezon közötti viszonylag nyugodt időszakot, mielőbbi tendereztetés javasolt, elsősorban azon fogyasztók számára, akik EUR-ban kötnek villamos energia ellátási szerződést. Egy jókor időzített, szezonon kívüli projekt sokszor lényegesen nagyobb figyelmet kap kereskedői oldalról, így nagyobb kereskedői részvétel mellett, fokozottabb verseny, ezáltal pedig kedvezőbb árszint érhető el.