Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Oroszország és Ukrajna megállapodott a 2019. december 31-én lejárt földgáz tranzit szerződés meghosszabbításáról

A felek az utolsó pillanatban, december 30-án írták alá a megállapodást, amely öt évre szól és további öt évvel meghosszabbítható. Az orosz fél vállalta, hogy idén 65 milliárd köbméter földgázt szállít Európába Ukrajnán keresztül és a rá következő 4 évben évi 40 milliárd köbmétert.

Az Ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szerint a megállapodással országa legalább 7 milliárd dollár tranzitbevételhez jut.

A megállapodás része volt az is, hogy az országok megszüntetik a stockholmi választott bíróságon az egymás ellen folyamatban lévő peres eljárásokat és visszavonják a panaszokat. Ennek keretében a Gazprom 2,9 milliárd dollárt fizet ki a Naftohaz ukrán állami gázvállalatnak, ugyanakkor az Naftohaz további 12,25 milliárd dollár peres követelésről mond le a Gazprommal szemben.

A megállapodáshoz szükség volt arra is, hogy Ukrajna befejezze a földgázrendszer Europa Uniós elvárások szerinti reformját és szétválassza a korábban egy társaságban működő termelési és szállítási tevékenységet (unbundling). Ezzel egyébként az IMF elvárásainak is eleget tettek.

További feladat volt, hogy az ukrán gázszállító aláírjon valamennyi kapcsolódó gázvezeték-üzemeltetővel (Magyarországgal, Lengyelországgal, Romániával, Moldovával, Szlovákiával és Oroszországgal) további szükséges megállapodásokat, így biztosítva az európai elvárások szerinti jogi és műszaki felétteleket.

Az aláírt szerződésnek megfelelően január 01-től Magyarországra Ukrajna felől a beregdaróci belépési pontnál megszakítás nélkül továbbra érkezik az orosz földgáz.