Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Sourcing 2017 Q2 – Földgáz energia piaci negyedéves jelentés

Cégünk, a Sourcing Hungary Kft. elkészítette Önöknek az első félév lezárását követően a soron következő földgáz energia piaci negyedéves jelentést. Jelen kiadványunkban bemutatjuk cégünk 2017 H1 időszakra vonatkozó fontosabb információit, ismertetjük az általunk szervezett tenderek statisztikáit, volumen adatait, árkonstrukcióit, valamint kitérünk a kereskedői aktivitásra, és átfogó képet adunk a fontosabb piaci történésekről, tőzsdei fejleményekről is.

 

Bevezető

Társaságunk nagyszámú beszerzési projektet bonyolított le a kis- és középvállalati szegmens szereplői számára, és számos nagyvállalat is szakértelmünkre bízta energia beszerzését. Az első három hónap sikeres földgáz tendereit követően a második negyedév is eredményesen zárult. A 2017 Q2-es időszak során jelentősen megnövekedett a versenyeztetett mennyiség és a földgáz energia tendereink száma, így egy sikeres és eredményes féléven vagyunk túl. A tőzsdei árak csökkenő tendenciát mutatnak. Ebben a kedvező piaci helyzetben alacsonyabb árakat sikerült elérnünk ügyfeleink számára.

 

Volumenelemzés

2017 első felében cégünk, a Sourcing Hungary Kft. 239 darab ügyfélprojektet bonyolított le, az összes versenyeztetett földgáz energia pedig több, mint 94 millió m3 volt. Ennek a mennyiségnek közel 90%-a a második negyedév során került beszerzésre. A közbeszerzési szférát tekintve több, mint 18 millió m3 földgázt, míg a versenypiaci szegmensben 76 millió m3 földgázt tendereztettünk.

Árkonstrukciók

A földgáz energia molekuladíjak meghatározására szolgáló árképletek és árkonstrukciók esetében az olaj képlet változatlan maradt, azonban a kevert és a TTF képletekben változás történt – az 1,11-es szorzószám kikerült a képletekből:

  • Pn: Pn * a * (0,5 * F / Fo + 0,5 * G / Go) + b * (TTF + S) * n / 3,2488 (USD/GJ)
  • Pn: (TTF + S) / 3,2488 (EUR/GJ)

Az első három hónapban a tenderek jelentős része fix áras konstrukcióban lett lezárva, amely tendencia a 2017 Q2-es időszakban is folytatódott. Mennyiségi eloszlásban közel 100 százalékban fix és kevesebb, mint 1 százalékban TTF-es árkonstrukció keletkezett a félév során. Az ügyfélprojektek számának megoszlását tekintve is ugyanezt az arányt adták a fix áras és a TTF-es tenderek.

Kereskedői aktivitás

Az elmúlt félév során a versenypiaci szegmensben átlagosan 5 földgáz energia kereskedő vett részt egy tenderen, átlagosan 12 ajánlatot téve és 42 percig tartott egy aukció.

Közbeszerzési szegmensben átlagosan 6 földgáz energia kereskedő vett részt az árlejtéseken, átlagosan 87 ajánlatot téve és 95 percig tartott egy árlejtés.

 

Piaci aktualitások

Az európai uniós tagországok többségének klímavédelmi erőfeszítései elmaradnak a Párizsi Klímacsúcs Erőfeszítésmegosztási Rendeletben (Effort Sharing Regulation, ESR) foglaltaktól, és mindössze három EU tagország (Svédország, Franciaország és Németország) folytat a Párizsi Klímaegyezménnyel teljesen összhangban lévő politikát. Magyarország teljesítménye ezen a téren gyenge a jelentés szerint, amely megállapítja továbbá, hogy az országok többsége a más területeken már megszokott sajátos értelmezésekkel és a jogi kiskapukat kihasználva folytatja a „business as usual” politikáját. Miután a problémák egy része az EU struktúrájából származik, a jelentés készítői szkeptikusak a Párizsi Klímaegyezmény vállalásainak teljesülését illetően.

Lengyelország az első LNG-terminálját (liquefied natural gas supplies, LNG) egy nagyobb terv részeként építette meg, amelynek éves kapacitása 5 milliárd köbméter. A terminál 2016-ban kezdte meg kereskedelmi működését. A terminál elsődleges célja az orosz gáztól, illetve a Gazpromtól való függőség csökkentése lenne. A forrás-diverzifikációs terv részeként egy, a Balti-tengert átszelő gázvezetéket is kiépítene norvégiai végződéssel. 2016-tól kezdődően Lengyelország már fogadott LNG-szállítmányokat Katarból, Norvégiából, idén júniusban pedig az Egyesült Államokból. LNG-eredetű földgáz elvileg bármely vezetéken, jelenleg már több irányból is érkezhet Magyarországra, azonban hazánkba leghamarabb a horvátországi Krk szigetre tervezett LNG-terminál megvalósulása után érkezhetne közvetlenül nagyobb mennyiségű LNG-eredetű gáz. Az új beszerzési útvonalak mellett szól az is, hogy a Gazprom a 2020-as évtized elején az Északi Áramlat gázvezeték felé tereli el az ukrajnai útvonalról a gázszállításai nagyobb mennyiségét.

A 11/2016. (XI.14) MEKH rendelet szabályozza a rendszerhasználók szállítási és elosztási rendszerhez való hozzáférését, a kapcsolódó rendszerhasználati díjakat, illetve azok alkalmazását. Ez alapján lehetőség nyílik az éves kapacitás lekötés mellett negyedéves, havi, napi és napon belüli kapacitás lekötésére is a rendszerhasználók (kereskedők) és az általuk ellátott felhasználók (fogyasztók) részére. Amennyiben egy Fogyasztó éves gázkereskedelmi szerződést kíván kötni, számára az éves kapacitás lekötési termék nyújtja a legkedvezőbb forgalom független rendszerhasználati fix teljesítmény díjat. A rendelet értelmében az éves elosztói és szállítói exit kapacitás lekötésére augusztus első hétfőjéig van határidő, azonban számos kereskedő jelezte, hogy a kapacitás lekötési megállapodásokat július első hétvégéjéig (július 7, péntek) vagy július 15-ig kötnek a fogyasztókkal. A régi kereskedők jogszabály által meghatározott lekötési kötelme megszűnt, csak akkor kötnek le kapacitást, ha érvényes gázkereskedelmi szerződésük van az új időszakra, vagy ha arról megállapodnak a fogyasztóval (kapacitás lekötési megállapodás).

 

Tőzsdei trendek

Az Északi-tengeren bányászott BRENT minőségű nyers kőolaj hordónkénti ára a második negyedévben tovább csökkent. Az első negyedév végére megközelítette az 50 USD/hordós árat, ami áprilisban egy kisebb emelkedést követően újból csökkenni kezdett. A második negyedév végére megközelítette a 47 USD/hordós árat.

Az MNB hivatalos HUF/USD árfolyama az első három hónapot követően a 290 HUF/USD-s átlag alá csökkent, a második negyedév végére elérte a 274 HUF/USD-s átlagárat.

A képletes földgáz energia árakat jelentős mértékben meghatározó olajszármazék termékek – melyek az 1 százalékos kéntartalmú fűtőolaj (F) és a 0,1 százalékos kéntartalmú gázolaj (G) – kilenc havi átlagárai az első félév alatt tovább emelkedtek. A 2017 Q2-es időszakra vonatkozó tényértékek F=281,235 USD/t és G=437,003 USD/t, a 2017 Q3-as időszak tényértékei pedig F=298,581 USD/t és G=450,350 USD/t. Az első negyedévhez képest a második negyedévben a növekedés mértéke 9,20%, míg a 2017 Q2 időszakhoz képest a harmadik negyedévre 4,51% a további növekedés.

A TTF gázár jegyzés a 2016-os év végétől kezdődően egészen 2017 első negyedév végéig emelkedett, 2017 márciusban megközelítette a 20 EUR/MWh-s árat. Április elején ez a trend fordulóponthoz ért, és folyamatosan csökkent a második negyedév végéig, megközelítve a 15 EUR/MWh-s árat.

Az ábrán látható az EUR és USD deviza keresztárfolyamának alakulása, mely a 2016 év végi csökkenést követően a 2017-es év első hat hónapja alatt emelkedést mutatott.

Versenypiaci közép- és nagyvállalati szegmens

A közép- és nagyvállalati versenypiaci szegmensbe a legalább 200 000 m3 éves fogyasztási mennyiséggel bíró cégeket soroljuk. A szféra számára 2017 első hat hónapja alatt 25 darab egyedi ügyfélprojektet bonyolítottunk le, amely kicsit több, mint 61 millió m3 versenyeztetett mennyiséget jelentett. Összesen 357 179 540 HUF megtakarítást értünk el ügyfeleink részére.

 

Versenypiaci kisvállalati szegmens

A kisfogyasztói versenypiaci szegmensben (200 000 m3 alatt) csoportos projektek keretében 159 darab ügyfél bízta meg cégünket a félév során, összesen 14 968 426 m3 mennyiség versenyeztetésével. A csatlakozók számára összesen 476 918 838 HUF megtakarítást értünk el.

 

Közbeszerzési szegmens

Közbeszerzési szegmensben a 2017. év első felében földgáz energia tekintetében a Sourcing Hungary Kft. 3 csoportos és 6 egyedi eljárást indított 41 állami intézmény és önkormányzat számára. Az indítási előkészületek sikeresen zárultak, így sor kerülhetett az említett ajánlatkérők részére folytatott közbeszerzési eljárások keretében az árlejtések megtartására is.

A félév lezárásaként pedig hamarosan sor kerül adminisztratív szempontból is az eljárások befejezésére.

 

Sourcing „leg”-ek a versenypiaci szegmensből

2017 -ben az alábbi „leg”-eket értük el a versenypiaci szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

-        Legnagyobb megtakarítás:

188 632 000 HUF (30,21%)

-        Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

25 084 822 m3

-        Legnagyobb pályázói létszám egy tenderen:

10 kereskedő

-        Legtöbb ajánlat egy tenderen:

50 ajánlat

-        Leghosszabb aukció:

104 perc

 

Sourcing „leg”-ek a közbeszerzési szegmensből

2017 első negyedévében az alábbi „leg”-eket értük el a közbeszerzési szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

-        Legnagyobb megtakarítás:

56,8 millió HUF

-        Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

5,6 millió m3

-        Legnagyobb pályázói létszám egy eljárásban:

7 kereskedő

-        Legtöbb ajánlat egy eljárásban:

143 ajánlat

-        Leghosszabb árlejtés:

3 óra 0 perc