Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 468 Mrd Ft
Projektek száma: 8860 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 10400 GWh
Földgáz energia: 2255 Mio m3
Elért meg- takarítás: 45 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Sourcing 2017 Q4 – Villamos energia piaci negyedéves jelentés

Ismét egy sikeres évet tudhat a Sourcing Hungary Kft. maga mögött, ami egyúttal azt is jelenti, hogy elkészítettük Önöknek a 2017. év utolsó negyedéves piaci jelentését. Összeállításunkban ismertetjük az elmúlt év Q4 időszakának legfontosabb piaci eseményeit és történéseit, valamint betekintést nyújtunk a 2017. évben Cégünk által versenyeztetett villamos energia tenderek, eljárások adatairól, statisztikáiról, továbbá képet adunk a piaci kereskedői aktivitásról.

 

Bevezető

Társaságunk újfent egy tartalmas és sikerekben gazdag éven van túl villamos energia beszerzés tekintetében. 2017-ben a korábbi évekhez hasonlóan mind versenypiaci, mind közbeszerzési szegmensben nagy volumeneket versenyeztettünk meg, amely a szakértelmünkbe fektetett bizalomnak köszönhető. A 2017 Q1 időszak alatti alacsony villamos energia árak az év során intenzív emelkedésbe kezdtek, majd decemberben kismértékben mérséklődtek. Az év első felében nagyon kedvező árakat értünk el a fogyasztók számára, míg a 2017 H2 időszak alatt a piaci környezethez képest sikerült kedvezőbb árakat hoznunk.

Volumenelemzés

A Sourcing Hungary Kft. a 2017-es esztendő folyamán 670 ügyfélnek bonyolított le villamos energia projektet, így a cégünk által versenypiaci tenderen és közbeszerzési eljárásban megversenyeztetett mennyiség meghaladta a 966 000 000 kWh-t (= 966 000 MWh = 966 GWh). Ennek a mennyiségnek több mint háromnegyede Q2-ben és Q4-ben került versenyeztetésre. A második negyedév során ez közel 256 000 MWh-t jelentett, az utolsó negyedév esetén pedig több, mint 570 000 MWh-t. Az összes mennyiségből az állami, közbeszerzési szféra számára a 2017-es évben közel 520 GWh, míg a versenypiaci szegmensben közel 450 GWh villamos energiát szereztünk be az eljárások során.

Árkonstrukciók

Vállalatunk a 2017 Q1-Q4 időszak alatt a lebonyolított projektek valamivel több, mint 70 százalékát HUF pénznemben írta ki, ezzel szemben az EUR-os kiírások közel 30 százalékban jelentek meg a mennyiség szerinti elosztást figyelembe véve. Az ügyfélprojektek számának megoszlását tekintve több, mint 78%-ot adtak ki a HUF tenderek, és kicsit több, mint 21 százalékot az EUR pénznemű kiírások.

Kereskedői aktivitás

A 2017. év során a versenypiaci szegmensben átlagosan 3 villamos energia kereskedő vett részt egy tenderen, 10 ajánlatot téve és átlagosan 38 percig tartott egy aukció.

Közbeszerzési szférában ugyanazon időszakban átlagosan 5 villamos energia kereskedő vett részt egy eljárásban, 40 ajánlatot téve és átlagosan 60 percig tartott egy árlejtés.

Piaci aktualitások

Különös átalakuláson megy keresztül az áram, miközben áthalad az e-töltőn: villamosenergia-termékből jogi értelemben üzemanyagtermékké változik. A Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) készülő törvény életbeléptetésével az uniós direktíváknak tesz eleget Magyarország. A direktíva fő elvárása az, hogy az idő-, illetve a mennyiségalapú töltés elszámolása átlátható, átjárható és összehasonlítható legyen. Definiálja többek között a szükséges fogalmakat, meghatározza az állami, illetve önkormányzati jogköröket és kötelezettségeket, viszont arra nem tér ki, hogy miként kell kereskedelmi szolgáltatássá tenni az e-autók áramának értékesítését. Azokon a helyeken, ahol a töltésért pénzt kérnek, kiskaput használnak az eladók – például az áram árát becsomagolják a parkolási díjba. Következésképpen külön mérőre, külön elszámolásra, külön szolgáltatóra lesz szükség (amely lehet azonos a meglévő áramszolgáltatóval, de másként kell elszámolni vele). A következő években a kiskapuk becsukására, további egyeztetésre és jogszabálycsiszolásra lesz szükség az e-mobilitás területén.

2017. november 6-ával az NKM Nemzeti Közművek Zrt. tulajdonában lévő áram- és földgázszolgáltató társaságok, valamint leányvállalataik egységesen, Nemzeti Közművek márkanévvel és egységes arculati megjelenéssel folytatják tevékenységüket. A cégcsoport több mint 4,5 millió lakossági és versenypiaci áram- és földgázfogyasztó ellátásáról gondoskodik - egyetemes földgáz- és áramszolgáltatási tevékenységet országosan végez. A földgázelosztási feladatokat Budapesten és a fővároshoz közeli 18 településen, villamosenergia elosztási tevékenységet pedig Dél-Magyarországon lát el. Az ügyfelek számára a változások főként az online ügyfélszolgálat, az ügyfélszolgálatok, a weboldalak és a számlák arculatában jelennek meg. A társaságcsoport közös weboldalának címe www.nemzetikozmuvek.hu, valamint megváltoztak az e-mail címek is. A FŐGÁZ Zrt. neve a váltást követően NKM Földgázszolgáltató Zrt., a DÉMÁSZ Zrt. neve NKM Áramszolgáltató Zrt. lesz a továbbiakban, valamint a többi vállalat is jelezni fogja, hogy az NKM Csoport tagja.

Az OMV elektromosautó-töltőállomásokkal szereli fel egyes benzinkútjait Ausztria mellett Magyarországon, a Cseh Köztársaságban és Szlovéniában is. Az Ionity (a BMW, a Daimler, a Ford és a Volkswagen autógyár közös vállalata) szereli fel az osztrák konszern benzinkútjait elektromos gyorstöltő-állomásokkal. A kelet- és közép-európai fő közlekedési utak mentén autópályákon és városközpontokban tervez elektromos töltőállomásokat létesíteni a töltőállomásainál az OMV. Legalább két vagy három 350 kilowatt teljesítményű elektromos gyorstöltőállomást helyeznek majd el minden benzinkúton.

Tőzsdei trendek

A villamos energia végfelhasználói árakat nagymértékben meghatározó tőzsdei jegyzésárakat tekintve, a budapesti tőzsdén, a HUPX-en (Hungarian Power Exchange) az elkövetkező időszakokra vonatkozó határidős jegyzések az év eleji alacsony árszínvonal stagnálását követően rendkívüli mértékben emelkedni kezdtek, így a negyedik negyedév elejére megközelítették az 50 EUR/MWh-s árat. A 2017 Q4 időszak során december végére 47 EUR/MWh közelébe mérséklődött a villamos energia ára.

Ugyanezen termékek a német tőzsdén, az EEX-en (European Energy Exchange) az elkövetkező két évre vonatkozó határidős zsinór árak a 2017 H1 időszakban 30 EUR/MWh körüli árszinten stagnáltak, majd 2017 H2 időszakban lassú ütemű emelkedésbe kezdtek, az év végére elérve a 38 EUR/MWh körüli árat.

Versenypiaci közép- és nagyvállalati szegmens

A közép- és nagyvállalati szegmensbe a legalább 500 000 kWh éves fogyasztási mennyiséggel bíró cégeket soroljuk. A szféra számára 2017 során 127 db egyedi ügyfélprojektet bonyolítottunk, amely több, mint 393 000 000 kWh mennyiséget jelentett. A szegmens számára az óévben összesen több, mint 161 000 000 HUF megtakarítást értünk el.

Versenypiaci kisvállalati szegmens

A kisfogyasztói szegmens (500 000 kWh alatt) számára az elmúlt időszakban is szervezett a Sourcing Hungary Kft. csoportos tendereket, továbbra is a Magyar Energia Beszerzési Közösség (MEBEK) keretein belül. A 2017-es évben rengeteg MEBEK csoportos projekt került lebonyolításra, melyekben 240 ügyfél bízta meg Cégünket, és ez 53 000 000 kWh-t meghaladó mennyiséget jelentett. Ebben az időszakban összesen közel 91 000 000 HUF megtakarítást realizáltunk ezekkel a csoportokkal.

Közbeszerzési szegmens

Közbeszerzési szegmensben a 2017. év negyedik negyedévével bezárólag villamos energia tekintetében a Sourcing Hungary Kft. 6 csoportos és 34 egyedi eljárást indított 113 állami intézmény és önkormányzat számára. A negyedik negyedév végéig - két kivételtől eltekintve - az összes 2017-ben indult eljárás sikeresen lezajlott.

Az eljárások lefolytatásán felül előkészítésre került a 2017. év második félévének adminisztratív lezárása is.

 

Sourcing „leg”-ek a versenypiaci szegmensből

 

2017-ben az alábbi „leg”-eket értük el a versenypiaci szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

 

  • Legnagyobb megtakarítás:

14 446 950 HUF (55,42%)

  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

24 842 500 kWh

  • Legnagyobb pályázói létszám egy tenderen:

8 kereskedő

  • Legtöbb ajánlat egy tenderen:

38 ajánlat

  • Leghosszabb aukció:

1 óra 20 perc

 

Sourcing „leg”-ek a közbeszerzési szegmensből

 

2017-ben az alábbi „leg”-eket értük el a közbeszerzési szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

 

  • Legnagyobb megtakarítás:

575,7 millió HUF

  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

126,0 millió kWh

  • Legnagyobb pályázói létszám egy eljárásban:

7 kereskedő

  • Legtöbb ajánlat egy eljárásban:

91 ajánlat

  • Leghosszabb árlejtés:

1 óra 40 perc