Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Várható alulfogyasztások kezelése – Vis Maior?

A koronavírus miatt bevezetett intézkedések, korlátozások számos iparágban okoznak nehézségeket, leállásokat. Szállodákat, éttermeket, vendéglátóipari helyeket zártak be, számos termelő vállalatnál (pld. autógyárak és ezek beszállítói) függesztették fel a termelést.  Az energiapiacon bevett szerződéses gyakorlat, hogy a szerződött mennyiséghez tartozik egy minimum átvételi korlát.

A fogyasztó a szerződésben vállalja, hogy ezt a minimum energia mennyiséget átveszi, azaz el fogja fogyasztani. Ha ez alatt a minimum mennyiség alatt lesz a fogyasztása, akkor arra vonatkozóan a szerződés vagy a kereskedő ÁSZF-je vagy Üzletszabályzata tartalmazhat kötbér vagy pótdíj feltételeket. A koronavírus szerződés miatt sok fogyasztó (aki nem mennyiségi korlát nélkül szerződött) járhat úgy, hogy nem éri el a vállalt minimum szerződött mennyiséget.

Jelenleg nem ismert, hogy a kereskedők ezt a helyzetet hogyan fogják kezelni (Vis Maior kategóriába tartozónak tekintik-e vagy sem). De ezúton szeretnénk felhívni a Fogyasztók figyelmét, hogy erre a nem várt helyzetre a kereskedő és a fogyasztó között létrejött szerződés, valamint a kereskedő Üzletszabályzata az irányadó. A Vis Maior eseteket a kereskedők Üzletszabályzata szabályozza.

Tekintettel arra, hogy a koronavírus egy világszintű járvány, az ilyen pandemia/járvány lehet Vis Maior esemény (a szerződésszegést a fogyasztó ellenőrzési körén kívül eső, a szerződéskötés időpontjában előre nem látható körülmény okozta, és nem volt elvárható, hogy a körülményt elkerülje az ügyfél vagy a kárt elhárítsa).

Ha a koronavírus leállás van az Ön társaságánál, vagy várhatóan emiatt nem fogja tudni átvenni a szerződött minimum mennyiséget, az alábbiakat javasoljuk:

  • Jelezze a leállást kereskedőjének, ezzel Ön is hozzájárul a kereskedő költségeinek (pl. kiegyenlítő energia költség) csökkentéséhez és ezzel a kárenyhítéshez!
  • Ellenőrizze szerződését, hogy tartalmaz-e minimum átvételi kötelezettséget!
  • Minden esetben meg kell nézni a kereskedő Üzletszabályzatát/ÁSZF-jét is, hogy az pontosan mit határoz meg Vis Maior esetre, az az irányadó.
  • Ha alulvételezés veszélye áll fenn a járvány, ill. a vészhelyzeti kormányrendelet okozta leállások miatt, azt jelezze a kereskedőjének!
  • A távmért fogyasztási helyekre csak azt számlázza a kereskedő, amennyit fogyaszt.
  • A profilos fogyasztási helyekre, ahol kisebb lesz a fogyasztás, kérjen MÉF csökkentést!
  • Ha a fogyasztás lecsökken, de nem nulla (pl. szállodát bezárták, de megy a biztonsági világítás+a hűtők), ezen eszközök fogyasztása átvett villamos energiának számít, tehát arra a kereskedő jogosan állít ki számlát.
  • Ha fizetési nehézségei vannak, nem az a megoldás, hogy nem fizeti be a számláját! Ezt a kereskedő tartozásként fogja nyilvántartani, a késedelmi kamat mellett a legtöbb kereskedő kiterheli erre számlánként a 40 EUR-os behajtási költségáltalányt, és további nemfizetés esetén kikapcsoltat(hat)ja a fogyasztási helyet (üzleti fogyasztókra nem vonatkozik a kikapcsolási moratórium). Ilyen esetben kérjen a kereskedőjétől egy fizetési átütemezést! Fizetési átütemezés esetén a fizetési átütemezés idejére csak kamatot kell fizetni és így már nem (lejárt) tartozásként van nyilvántartva a követelés a kereskedőnél. Tartozó ügyfeleknek romlik a hitelminősítése, D&B scoringja, ami a következő ajánlatadásnál drágítani fogja az árat.