Keresés űrlap

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Vigyázat! Csapdák és trükkök az energiapiacon!

Az elmúlt tíz évben eddig még nem tapasztalt esemény jelent meg a hazai energiapiacon. A fogyasztókkal kötött határozott időtartamú villamos- és földgázenergia kereskedelmi szerződésekben a fixáras konstrukciók ellenére szerződéses időszakon belül egyes kereskedők árat emeltek.

A kereskedők az elmúlt tíz évben is számos „trükköt”, optikai tuningot, szerződéses feltételeket vetettek be, hogy korlátozzák a versenyt, a szerződésekből való kilépést, vagy ellehetetlenítsék a kereskedőváltást.

 

Többek között

 • tisztességes versenyt korlátozó utolsó ajánlattételi opció (Last Call opció)
 • esélyegyenlőséget és versenyt is korlátozó, versenyelőnyt biztosító 5 napos last call opció
 • 90-180 napos felmondási határidő
 • időkeretben történő felmondási lehetőség
 • naptári fordulós örök zöld szerződések
 • kizárólag postai úton történő felmondási lehetőség
 • ráutaló magatartássá minősítés és abból egyoldalú előnyszerzés
 • kötbérek
 • korábban KÁT elszámolás körüli feltételek
 • átláthatatlan konstrukciók
 • ultra rövid idejű ajánlat érvényesség
 • deviza árhoz kötött Ft árak
 • áttekinthetetlen számlázás (pl. különböző egységek, havonta változó fűtőértékek)
 • mérési adatokhoz történő körülményes hozzáférhetőség biztosítása
 • túlszámlázások, többek között hibás RHD kategóriák besorolások miatt
 • rejtett díjtételek a rendszer használati díjakban
 • hazai pálya előnyeinek kihasználása, mint pl. visszatérítés a jelenlegi szerződéses árakból
 • meghatalmazások és felmondások befogadásának korlátozása, szabályzása
 • tanácsadók, szakértők alkalmazása elleni tájékoztatók és lobbi tevékenység, tender bojkott

Ezeknek külön-külön is nagyon súlyos ára van! Nem beszélve a kereskedőváltás ellehetetlenítéséről pár ezer forintos tartozás vagy a felhasználói azonosítóban történő kisebb elírás miatt, ami már-már megmosolyogtató lenne, ha nem milliókról lenn szó.

A tavalyi év a korábbiak szokásos „trükkjeit” is felülmúlta, hiszen megjelent egy új elem: az egyoldalú áremelés lehetősége. Több kereskedő is a fix áras szerződött konstrukciók ellenére áremelést érvényesített, hivatkozva az üzletszabályzatok módosítására. Sajnálatos módon az áremelést érvényesítő kereskedőkkel szemben a piac többi szereplője nem zárt, hanem több kereskedő is másolta a tisztességtelen mintát és módosították az üzletszabályzatokat, ami sok esetben lehetőséget teremt a szerződéses időszakon belüli egyoldalú áremelés érvényesítésére. Több fogyasztó esetében éves szinten több tíz milliós felárat jelentettek az áremelések.  

Sourcing Hungary Kft, mint piacvezető független energiabeszerzési szakértő is értetlenül állt a jelenség előtt és azonnali tárgyalásokat kezdeményezett az érintett kereskedőkkel a szituációk azonnali rendezése céljából. Társaságunk jelentős erőforrást invesztálva a legnagyobb hazai ügyvédi irodákkal karöltve vizsgálta meg a friss üzletszabályzatokat és megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a legnagyobb kereskedők esetében is vannak egyoldalú áremelési lehetőségre vonatkozó rendelkezések.

A Sourcing Hungary Kft és a megkeresett ügyvédi irodák véleménye szerint az eljárás tisztességtelen és több estben jogilag sem megalapozott. Ennek ellenére nagyon érzékeny kérdésről van szó, hiszen egy per több évig is elhúzódhat, ugyanakkor egy esetleges nem fizetés esetén a területileg illetékes elosztók kereskedői kérésre azonnal kizárhatják a fogyasztót az energiavételezésből. Ennek nagyon súlyos következményei lehetnek egy vállalat esetében.

Az új időszakra érvényes szerződéseknél óriási figyelmet kell fordítani a szerződésekben és üzletszabályzatokban szereplő egyoldalú áremelés lehetőségének szövegezésére, hogy az egyedi szerződésben legyenek felülírva, azzal kioltva egy esetleges áremelést. Társaságunk jogászok segítségével kidolgozta azon szövegezéseket, amelyekkel elkerülhetők az áremelések, hogy a fixált ár számlázásban is fixált ár legyen, meglepetések nélkül.

Továbbá sajnálatos, hogy egyes kereskedők az áremelkedéseket a Sourcing tenderekkel azonosították, ezzel javasolva a Fogyasztónak a tender és szakértő bevonása nélküli közvetlen szerződéskötéseket, amelytől óvva intjük a Fogyasztókat, hiszen kihasználva a piaci körülményeket, verseny nélkül magasabb árakat és nem kívánt szerződési feltételeket jelenthet.

Jelenlegi piaci környezetben kockázatos, lassan már felelőtlenség megfelelően képzett és energiapiaci szerződésekben jártas szakértő nélkül energiakereskedelemi szerződést kötni, hiszen rejtett mondatok, félreérthető fogalmazások jelenhetnek meg a több tízoldalas különböző részekből és mellékletekből álló kereskedelmi szerződésekben, amelynek súlyos milliók eshetnek áldozatul.

Korábbiakhoz képest kiemelten felértékelődött az energia beszerzési szakértők bevonása!

Ne kockáztasson, kérje segítségünket a következő éves energia beszerzésekben, hogy valóban piaci árak és kívánalmaknak megfelelő feltételek kerüljenek a szerződésbe! Nyomjon stopot a tisztességtelen piaci magatartásnak  és dolgozzon profi szakértőkkel! Kérje szakértői csapatunk támogatását a Sourcing Professzionális Beszerzés keretében mielőbb!

Kérdés, illetve a beszerzési folyamat indítása esetén keressen minket bizalommal!