Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Ez már luxusprofit? - Bődületes számokkal álltak elő az áramszolgáltatók

Két nyertese már biztosan van a magyar árampiac közelmúlt béli változásainak és ez az ELMŰ, illetve az ÉMÁSZ: a cégek közzétett gyorsjelentése szerint a profitjuk több mint duplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.

Ez azt jelenti, hogy az első félévben IFRS szerint a társaságok majdnem akkora profitot hoztak, mint a tavalyi teljes évben, aminek fényében az osztalékok enyhén szólva több mint tarthatónak tűnnek.

Az eredmények azonban valószínűleg a szabályozási környezet változásai következtében ugrottak meg és könnyen lehet, hogy a kapott előnyöket hamarosan vissza is veszik a politikai döntéshozók, éppen ezért a most látott nyereséget nem biztos, hogy érdemes hosszú távra extrapolálni.

Félelmetes növekedést mutat az ELMŰ és az ÉMÁSZ első féléves profitja, az üzemi eredmény mindkét cég esetében több duplája a tavalyi év azonos időszakában elért értékeknek, az adózott eredmény pedig 140%-ot emelkedett
A brutális profitrobbanásban az alábbiak játszanak nagy szerepet:

  • 1. Az árbevétel 10% körüli mértékben emelkedett mindkét cégnél, ami a gyorsjelentések szerint három tényezőnek köszönhető. Egyrészt a fogyasztás további növekedése tapasztalható a piacon, másrészt pozitív hatású változás a nem lakossági fogyasztóknak a szabadpiacról a közüzembe való folyamatos visszatérése, ezáltal az értékesítés mennyiségi növekedése, harmadrészt 2008. január 1-től az egyetemes szolgáltató 9.8 %-os (MEH által javasolt maximális) áremelést érvényesített.
  • 2. Az árbevétel növekedése nem szokatlan, annál inkább az viszont, hogy az anyag jellegű költségek (azaz a nagykereskedelmi áramár) stagnáltak/kis mértékben csökkentek az időszakban mindkét szolgáltatónál.

Az idei év első félévében az ELMŰ csaknem akkora (16 mrd Ft), az ÉMÁSZ pedig akkora (7.1 mrd Ft) IFRS szerinti adózott eredményt termelt, mint amekkorát a teljes 2007-es évben, és az anyavállalat MSZSZ szerinti profitja is 14.6, illetve 6 milliárd forint. Ennek következtében eddig a tavalyi 1,800 forintos ELMŰ és 1,700 forintos ÉMÁSZ osztalék valószínűleg finoman szólva több mint tarthatónak tűnik (az IFRS szerinti adózott eredmény az ELMŰ esetében részvényenként 2,639, az ÉMÁSZ esetében 2,326 forint!).