Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Földgáz energia beszerzések 2010-2011

Július elsejétől megindultak a vételezések a 2010-2011 gézévre vonatkozóan. Összegyűjtöttük a tapasztalatokat, információkat, ami segítséget nyújthat a következő éves gázbeszerzésekben. Lebonyolódott a szabadpiacra lépés második üteme, ahol a 20m3/m3 teljesítmény feletti fogyasztók is szabadpiacra léptek. Beigazolódott, hogy az időzítésnek gázpiacon is óriási szerepe van. Továbbá tapasztalható volt, hogy még mindig számos hibát követnek el a Fogyasztók, amelyből egy kisebb ízelítőt állítottunk össze.


Kötelező szabadpiacra lépés 2010.07.01.


A 20 m3/h teljesítmény feletti fogyasztók kötelező szabad piacra lépésének köszönhetően, július elsejétől ca. 30.000 vállalati fogyasztó kezdte meg a vételezést szabadpiacon. Az előző éves tapasztalatok megismétlődtek, így a fogyasztók 80-90 %-a információ hiányában maradtak a korábbi szolgáltatójuknál, hiszen nem foglalkoztak a témával. Ezen fogyasztók un. „beragadt” vagy „áteső” fogyasztóként léptek szabad piacra, ahol a korábbi egyetemes szolgáltató által megküldött kötelező ajánlatában szereplő feltételek és árak léptek életbe július elsejétől. A gáztörvény jogalkotóinak elsődleges célja volt, hogy a fogyasztók nem maradhatnak ellátás nélkül ezért úgy rendelkeztek, hogy amennyiben a fogyasztó nem nyilatkozik az ajánlat elutasításáról, kereskedő váltásról, úgy automatikusan a korábbi szolgáltatójától kapja az ellátást, így a megküldött ajánlat és szerződés akkor is hatályba lép, ha azt papír alapon nem írták alá. Több esetben ezen tömeges szerződések „örökzöld” érvényűek és olyan feltételeket tartalmaznak, amelynek eredményeképpen a Fogyasztók nehezen tudják felmondani. (pl. határozatlan időtartamú, 3-6 hónapos felmondás, szűk mennyiségi toleranciasáv, kötbérek, kedvezőtlen fizetés, nem valós fogyasztási mennyisségek stb.) Ezért ezen fogyasztói csoportnak mindenképpen javasolt a szerződések felülvizsgálata. Fontos tényező, hogy a vállalatok mellett már 250.000 háztartás is szabad piacról vételez.


Árak, árszintek, piaci lehetőségek


A kereskedők beszerzési forrásaira tekintettel Magyarországon a fogyasztók jellemzően a szabadpiacon elterjedt „gasprom” képletes árformulás konstrukció mellett vételezik a földgázt, ahol a formulából adódóan a fogyasztók ki vannak téve az olajár változásoknak és a Ft/USD árfolyamváltozásának. Az olajárak folyamatos emelkedése gázárakba is begyűrűzik a fenti árformula miatt. Július elsejétől az árak szabadpiacon az olajárak változása miatt 5,00%-ot emelkedtek (2010 Q3: F=455,027 USD/t G=631,950 USD/t), addig a forintgyengülés további 10,00%-os áremelkedést indukált, így az augusztusi számlák 15,00%-kal magasabb egységárakat prezentálhatnak.


Megszűnt a 0,2%-os kéntartalmú gázolaj jegyzési ára, így a kereskedők az érvényes szerződésekben képletes paramétereket átkonvertálták a 0,1%-os kéntartalmú gázolaj értékeihez, ami a végárakban nem jelentett változást, ugyanakkor a Fogyasztók értetlenül álltak a jelenség előtt. A tavaszi ajánlatokban már az új jegyzési értékek jelentek meg, amelynek köszönhetően szinte az összes kereskedő azonos bázison (F0, G0) határozta meg az ajánlatát, ami az ajánlatok egyszerűbb összehasonlítását eredményezte.


Ezen gázévben is beigazolódott, hogy aki „korán kel aranyat lel” Az általunk szervezett január és februári beszerzésekben értük el a legjobb árakat. Az alacsonyabb árak hátterében a lenti tényezőkön túl  az „olcsóbb” nyugat-európai forrás állt, amelyet bizonyos kereskedők a rendelkezésükre álló kapacitás mennyiségig tudtak biztosítani a fogyasztók számára. Ezen árszintek képletes árformula esetén 2-4 Ft/m3, addig fix áras formula esetén 4-8 Ft/m3 árelőny jelentettek. Magyarország gázforrásának 80-85%-a keleti oldalról, addig 15-20%-a nyugati forrásból érkezik. Amíg a keleti oldalon a Gasprom forrásból származó termék ára az olajárakhoz kötött, addig nyugati vonalon a villamos energiához hasonló tőzsdei termékként a tényleges keresleti és kínálati oldal, így a piac határozza meg a gázárakat. Volt olyan időszak, amikor a tőzsdei ár jelentősen alulárazott volt, abból a tényezőből kifolyólag, hogy a nagy olajtársaságok hajlandóak voltak nagy összegeket fizetni az olajfúrások során felszabadult földgáz elszállításáért, mert anélkül nem jutottak volna az olajhoz. Az év első szakaszában a nyugati vonal 20-30%-kal alacsonyabb árakat prezentált. Egyetlen probléma a logisztika, hiszen szűkösek a határkeresztező kapacitások, így fizikailag véges ezen a csatornán behozható mennyiség. Azon fogyasztóink, akik kihasználták a lehetőséget, jelentős megtakarításokat realizálhatnak a most induló gázévben.


Miért célszerű már téli hónapokban lebonyolítani a következő éves beszerzést? • Ha dömping időszakon kívül versenyeztetünk, nagyobb figyelmet kap a kereskedőknél

 • A következő gázéve kapacitásokat február 28-ig szükséges lejelenteni, így amennyiben a lekötésnél a kiválasztott új kereskedőnek szabad kezet biztosítunk, hogy a számára legoptimálisabb módon kösse le a kapacitásokat, úgy kedvezőbb árakat érhetünk el. Ellenkező esetben az aktuális kereskedő köti le a kapacitásokat, így az új kereskedőnek már nincs mozgástere.

 • A versenyeztetést kényelmesen, idő nyomása nélkül tudjuk lebonyolítani

Fogyasztói hibák a gázbeszerzéseknél – Dolgozzon profikkal


Ebben az évben is számos hibát követtek el a fogyasztók a tájékozatlanság és szakértelem hiányában. Sok esetben ezen hibák nem is derülnek ki, ugyanakkor jelentős ára van. Sajnálatos, hogy több Fogyasztó elzárkózik szakértők alkalmazásától, hiszen „magunk is el tudjuk végezni” címszóval, aztán jönnek a meglepetések. Ezen tényezők is megerősítik, hogy felértékelődött és nélkülözhetetlen azon szakértők szerepe, akiknek megfelelő tapasztalatuk van az adott területen.


Alábbiakban összegyűjtöttük azon műhibákat és hibákat, amelyeket a fogyasztók elkövetnek: • Az ajánlatok értékelésénél szimplán a molekula díjra hagyatkoztak nem vették figyelembe az rendszer használati díjakat, ahol akár 3,00-6,00 Ft-os különbség is tapasztalható.

 • Csak ár alapján döntöttek, figyelmen kívül hagyva az egyéb feltételeket.

 • A kereskedői ajánlatokat a kereskedők által megadott egyedi prognózisokkal értékelték, amely így torz eredményeket prezentált, hiszen a legoptimálisabb várakozás a befutó.

 • A képletes ajánlatokat a P0 szorzó tényező alapján értékelték, ami matematikailag hibás, ha a képlet paraméterei nem azonosak (pl. eltérő F0 és G0 vagy más árképlet).

 • A fix ár vs. képletes árakat a versenyeztetés időpontjában érvényes árak mentén hasonlították össze, ami hibás, mert egy emelkedő ártrendben a fix ár nem változik, addig a képletes ár emelkedik.

 • A szerződést nem mondták fel időben, így beragadtak az aktuális szerződésbe.

 • Fogyasztásuk jelentősen eltért a szerződött mennyiségtől, mégsem jelezték a kereskedőnek, nem indítványoztak szerződésmódosítást, aminek jelentős ára volt.

 • A szerződésekbe számos nem kívánt feltétel, klauzula benne marad (pl. hosszabb felmondási határidő, last call opció), ami a szerződés felmondását, vagy a tisztességes versenyt korlátozza. Ember legyen a talpán, aki első olvasatra a 30-40 oldalas szerződésekben megtalálja a kritikus pontokat, amit a jogászoktól sem várhatunk el, mert nem energia beszerzési szakértőként olvassák a szerződést.

 • Nem hoztak időben döntést egy január, februári kedvező ajánlat alapján és később már csak szaladtak a piac után, hiszen azon alacsony árak már nem voltak elérhető május,júniusi hónapban

Változó rendszer használati díjak


A legújabb rendelet szerint a rendszer használati díjak egyes díjtételei is áttérnek Ft/MJ és Ft/GJ mértékegységre, a korábbiakban alkalmazott Ft/m3 mértékegységről. Mivel a két mértékegység átszámításánál a fűtőérték a meghatározó, ezért a megállapított árszintek azon fogyasztóknál, ahol magas a fűtőérték ott áremelkedést, ahol alacsony a fűtőérték ott árcsökkenést okozhat, amennyiben a szolgáltatók a meghatározott árakat nem szabják testre a fűtőértékek függvényében.