Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 444 Mrd Ft
Projektek száma: 8693 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 9340 GWh
Földgáz energia: 2130 Mio m3
Elért meg- takarítás: 44 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Sosem látott szinten a német megújulóenergia-termelés

Csúcsot döntött a megújuló energia Németországban; korábban még soha nem termeltek megújuló energiaforrásokból annyi villamos energiát Európa legnagyobb gazdaságában, mint idén márciusban. A villamos energia ellátás több mint 41 százalékát, mintegy 19,5 terawattórát megújuló energiaforrásokból biztosították, miközben az atomerőművek részaránya valószínűleg az 1970-es évek óta nem látott mélypontra eshetett. 

 
A rekord elsősorban a nap- és szélenergia alapú áramtermelésnek köszönhető, a két forrásból összesen 12,5 terawattóra villamos energiát állítottak elő. Ezzel együtt a két megújuló korábban már produkált erősebb hónapot is; a napenergia alapú áramtermelés 2015 júliusában 5,5 terawattórán tetőzött, míg a szélenergia szintén 2015 decemberében érte el az eddigi csúcsot 11,2 terawattórával. Ugyancsak erős hónapot zárt márciusban a biomassza is, ilyen alapon 4,5 terawattóra villamos energiát termeltek (a rekord 4,8 TWh, 2014. december). A korábbi hónapoknál jóval nagyobb, összességében azonban nem jelentős mennyiségű áramot termeltek ugyanakkor vízenergiából. 
Mindeközben Németország nukleáris energia termelése újabb mélypontra süllyedt, és bár végleges adatok még nem állnak rendelkezésre, valószínűsíthető, hogy az ország atomerőműparkjának kiépülése - aza 1970-es évek közepe, az 1980-as évek eleje óta a legalacsonyabb szintet érte el. A visszaesés nem magyarázható egyedül a 2011-es fukusimai nukleáris baleset után hozott atomellenes kormányzati döntéssel, ugyanis az egykor 19 tagú flottából 8 reaktor ma is üzemel, illetve üzemelne, ha különféle nem tervezett leállások miatt ezek felének kapacitása időlegesen nem esett volna ki:
 
  • A legújabb németországi reaktor, a Neckarwestheim II. péntek este esett ki a termelésből az egyébként tervezett üzemanyag-utántöltés következtében. A terv szerint 2022 végéig működő erőmű üzemeltetője, az EnBW minden üzemanyag-kazettát meg kíván vizsgálni, és csak azokat cserélné, amelyeket valóban szükséges.
  • A Grohnde nevet viselő reakorban ugyancsak tervezett rendszeres karbantartási munka folyik, amit követően április végén kapcsolódhat be ismét az áramtermelésbe.
  • A Brokdorf reaktor szintén továbbra is üzemen kívül van, miután februárban váratlanul rozsdát fedeztek fel az üzemanyag-kazettáin. Az üzemindítás időpontja ma még ismeretlen, az erőmű sorsa pedig jelentős részben a Schleswig-Holstein szövetségi tartományt vezető, a Zöldeket is tartalmazó koalíción múlik.
  • A Philippsburg II-t decemberben vonták ki a termelésből, miután egy vészhelyzeti tartalékrendszer meghibásodott ; az újraindítás időpontja nem ismert.

A kormány által elfogadott menetrend szerint 2022-ig Németország fokozatosan leállítja összes nukleáris kapacitását. Idén nyáron a jelenleg maximális fokozaton üzemelő Gundremmingen B atomerőművet állítják majd le, amelyet az eredeti tervek szerint már 2016-ban megtettek volna. Legutóbb két évvel ezelőtt állítottak le nukleáris kapacitást Németországban, amikor is az akkori legrégebbi, 33 éves Grafenrheinfeld atomerőművet kapcsolták le.

A fukusimai katasztrófa után Németország ugyan lemondott a saját atomerőművi kapacitásokról, azonban óriási villamos energia igényének jó részét továbbra is nukleáris energiából fedezi, a francia atomerőmű-üzemeltetők örömére. Ezzel együtt a Rajna másik partján sem zavartalan a termelés: a Bugey 5 erőmű 2015 augusztusa óta "offline", miután problémák adódtak az erőmű burkolatával. A Bugey 5 hamarosan ismét üzembe állhat, emellett pedig további három reaktort is újra rákapcsolhatnak a hálózatra ezen a nyáron Franciaországban: A Fessenheim 2-ben, az ország legöregebb egységében rendkívül magas karbonkoncentrációt mértek; a Gravelines 5-ben pedig - ahogyan a Palulel 2-ben is - generátort kell cserélni.

A Fassenheim 2 termelése várhatóan 2020-ben áll majd le végleg, miután a Flamanville atomerőmű üzembe állt. Egyelőre azonban az sem teljesen egyértelmű, hogy az EPR típusú reaktor beépítése befejezhető-e, ahogyan az egyesült királyságbeli Hinkley Point esete is jelzi. Franciaország mindenesetre a nukleáris energiától való függőségét jelentősen mérsékelni kívánja a következő években, a terv szerint 2025-ig a jelenlegi 75-ről 50 százalékra csökkentve az energiamixen belüli részarányát.