Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Sourcing 2012 Q4 – Földgáz energia piaci negyedéves jelentés

Villamos energia témakörben már elkészült és publikált anyagunkhoz hasonlóan, az alábbiakban foglaljuk össze a 2012. negyedik negyedévre (Q4) vonatkozóan, Sourcing földgáz energia piaci negyedéves jelentésünket. Az anyagban megtekinthetik a negyedévben cégünk által szervezett földgáz energia tenderek statisztikáit, volumen adatait, árkonstrukcióit, az aktuális piaci eseményeket, kereskedői aktivitást.

Januárban hasonló összeállítást fogunk elkészíteni, melyben a földgáz energia területén 2012 évben folytatott egész éves tevékenységünket foglaljuk majd össze.

Bevezető

Az év utolsó, negyedik negyedéve (Q4) alapvetően inkább a villamos energia beszerzési és ajánlatkérési szezont jelenti, ugyanakkor cégünk ebben az időszakban is meghatározó mennyiségű földgáz energia beszerzési tendert írt ki és folytatott le. Az igazi földgáz energia dömping időszakot a május képviseli, ugyanakkor számos fogyasztó számára írtunk ki ajánlatkérést a negyedik negyedévben is, főleg olyanoknak, akiknek a szerződése 180 napos felmondási határidőt tartalmaz, így egy esetleges kereskedőváltáshoz kapcsolódó felmondást már az újabb ellátási időszakra (jellemzően 2013/2014. gázév) vonatkozó eredmények és szerződéses konstrukciók ismeretében tudnak megtenni.

Volumenelemzés

2012. negyedik negyedévében cégünk összesen 10.576.770 m3 földgáz energiát is megversenyeztetett – a számos villamos energia tender (674.021 MWh, 280 db) mellett – mely összesen 87 db ügyfélnek a fogyasztási mennyiségét reprezentálja. Ez azt jelentette idén, hogy a teljes évi volumennek (~216.440 e.m3) közel 5 százaléka, a teljes évi darabszámnak (~475 db) pedig közel 20 százaléka a negyedik negyedévben került megversenyeztetésre. A fenti adatokból jól látszik, hogy az őszi hónapok nem a földgáz beszerzés fő időszakát jelentik, ugyanakkor mégis számottevő az ezen intervallumra eső aktivitásunk is.

Szegmens Kisvállalat
(KIV)
< 100 e.m3/év
Középvállalat
(KÖV)
100-1.000 e.m3/év
Nagyvállalat
(NAV)
> 1 000 e.m3/év
Összesen
Versenyeztetett mennyiség 2.734
e.m3
5.983 e.m3 1.860
e.m3
10.577
e.m3
Fogyasztók 64 db 22 db 1 db 87 db
Átlag 43 e.m3/db
272 e.m3/db 1.860 e.m3/db 122 e.m3/db

Az egyes fogyasztói szegmensek számára a Sourcing Hungary Kft. által 2012. negyedik negyedévben (Q4) szervezett földgáz energia tenderek volumen adatai

Árkonstrukciók

Földgáz energia tekintetében elvégzett árkonstrukciókra vonatkozó kimutatások során azt szoktuk vizsgálni, hogy a felhasználók milyen árkonstrukció, azaz milyen árképlet mentén kötik meg az elkövetkező időszakra vonatkozó ellátási szerződésüket. Alapvetően három konstrukció, mely leginkább előfordul: a klasszikus képletes vagy olajindexált ár (Gazprom képlet), az ún. kevert vegyes képletes árkonstrukció (TTF képlet) és végül a fix árak.

Cégünk által ebben a negyedévben lefolytatott földgáz energia beszerzési tenderekben az első kettő fordult elő, amelyek közül a klasszikus képletes árkonstrukció jutott kimagasló szerephez. Így a tendereinken kiírt mennyiség több mint 90 százaléka, az ügyfelek darabszámának pedig közel 98 százaléka olajindexált formulában került leszerződésre.

Versenyeztetett konstrukciók megoszlása (pénznem)
(e.m3, Fogyasztó, %) *
Szegmens Klasszikus képlet
TTF vegyes képlet
KIV:
100 e.m3
alatt
2.734 e.m3
100,00% -
-
64 db 100,00% - -
KÖV:
100 - 1 000
e.m3
4.930 e.m3
82,40% 1.053 e.m3
17,60%
20 db
90,91% 2 db
9,09%

NAV:
1 000 e.m3
felett
1.860 e.m3
100,00% - -
1 db
100,00% - -
Összesen 9.524 e.m3
90,04% 1.053 e.m3
9,96%
85 db
97,70% 2 db
2,30%

Az egyes fogyasztói szegmensek számára a Sourcing Hungary Kft. által 2012. negyedik negyedévben (Q4) szervezett villamos energia tenderek árkonstrukcióinak megoszlása

Kereskedői aktivitás

Földgáz energia beszerzési szempontból az év utolsó része, így a negyedik negyedév nem mondható a leginkább aktív időszaknak, így ennek megfelelően a kereskedői aktivitás sem itt a legnagyobb, ugyanakkor mégis nagy csaták alakultak ki a megtendereztetett felhasználók ellátásáért.

Versenypiaci szegmensben átlagosan 6 kereskedő vett részt egy tenderen, átlagosan 33 ajánlatot téve és átlagosan 75 percig tartott egy aukció.

Közbeszerzési szférában átlagosan 3 kereskedő vett részt egy eljárásban, átlagosan 80 ajánlatot téve és átlagosan 137 percig tartott egy árlejtés.

Piaci aktualitások

Az E.ON gáz üzletágának két fő részével kapcsolatos – először még augusztusban bejelentett – állami  visszavásárlásra vonatkozóan aláírásra került a szándéknyilatkozat az E.ON felső vezetése és magyar kormányzat között. Így gyakorlatilag a tranzakció létrejötte már biztosnak tekinthető. A közlemények szerint egy 2013. január 31-ig aláírandó részvény adásvételi szerződése elkészítése van folyamatban. A vásárlást tulajdonképpen az E.ON két leányvállalatának – az E.ON Földgáz Trade Zrt.-nek és az E.ON Földgáz Storage Zrt.-nek – az MVM-re való átruházásával valósítják meg. Az előbbi a földgáz nagykereskedelemért, míg utóbbi a földgáz tárolásért felelős. A kormányzat nagy valószínűséggel eme két területet stratégiai jelentőségűnek látja, főleg úgy, hogy az E.ON Földgáz Trade Zrt. birtokolja az Oroszországgal megkötött, hosszú távú földgáz energia importszerződésünket is. A szerződés 2015-ben lejár, melyet így már az állam tud majd újratárgyalni az orosz partnerrel.Másik igen fontos eseménye az elmúlt negyedévnek az, hogy eldőlt, Magyarországon keresztül fog menni a Déli Áramlat néven ismert új földgáz vezeték. Az erre vonatkozó megállapodás már aláírásra is került. A döntő dokumentumot az MVM Zrt. vezérigazgatója és a Gazprom elnökhelyettese hitelesítették aláírásukkal. Az újonnan megépülő földgáz vezeték magyarországi hossza 229 km lesz, a Hercegszántó és Tornyiszentmiklós közötti kapacitás pedig várhatóan mintegy 30 milliárd köbméter éves szinten. A beruházás tervezett költsége 600 millió EUR, melynek 70 százalékát fedeznék hitelből. Az átadás 2016. elején várható.

Tőzsdei trendek

2012. negyedik negyedévében a földgáz energia képletekre közvetett hatással lévő BRENT minőségű nyers kőolaj ára alapvetően csökkenő tendenciát mutatott.

Az MNB hivatalos HUF/USD árfolyama az időszak eleji csökkenés után növekedett, majd a negyedév végére megint valamelyest erősödött a forint.

Az Északi-tengeren bányászott BRENT minőségű nyers kőolaj határidős jegyzési árai és az MNB hivatalos HUF/USD árfolyama

Az Északi-tengeren bányászott BRENT minőségű nyers kőolaj határidős jegyzési árai és az MNB hivatalos HUF/USD árfolyama

Mind a klasszikus olajindexált képletes árakat, mind pedig – részben – a vegyes kevert képletes árakat meghatározó olajszármazékok világpiaci árai erre a negyedévre vonatkozóan minimálisan emelkedtek. Így az 1%-os kéntartalmú gázolaj (F) és a 0,1%-os kéntartalmú gázolaj (G) értékei a negyedévre vonatkozóan: F=690,626 USD/t és G=948,260 USD/t.

Az 1%-os kéntartalmú fűtőolaj (F) és a 0,1%-os gázolaj (G) negyedévenkénti értékei a tárgynegyedévet megelőző kilenc hónap átlagaiként

Az 1%-os kéntartalmú fűtőolaj (F) és a 0,1%-os gázolaj (G) negyedévenkénti értékei a tárgynegyedévet megelőző kilenc hónap átlagaiként

A vegyes kevert képlet TTF oldalát meghatározó nyugati, holland tőzsdei gázár jegyzés, a TTF (Title Transfer Facility) meredeken emelkedett a negyedévben, továbbra is. A képlet eme részének másik fontos meghatározó tényezője az USD/EUR keresztárfolyam az eddigi – 2012/2013. gázévben megfigyelhető – emelkedése után, ebben a negyedévben már csökkent is valamelyest.

A holland tőzsdei gázár jegyzés (TTF Front Month, Argus) értékei az egyes hónapokra vonatkozóan, a tárgyhót megelőző hó átlagaként, illetve az Európai Központi Bank (ECB) USD/EUR keresztárfolyamainak tárgyhavi átlaga

 

A holland tőzsdei gázár jegyzés (TTF Front Month, Argus) értékei az egyes hónapokra vonatkozóan, a tárgyhót megelőző hó átlagaként, illetve az Európai Központi Bank (ECB) USD/EUR keresztárfolyamainak tárgyhavi átlagai

Versenypiaci nagyvállalati szegmens

A nagyvállalati versenypiaci (KAM) szegmens (1.000.000 m3 felett) számára idén ősszel nem bonyolítottunk földgáz energia beszerzést. Amennyiben valamilyen speciális körülmény (pl.: január 1. fordulónap) nem indokolja az őszi tenderszervezést, ezen kör jellemzően a tavaszi időszakban zárja le az elkövetkező vételezési időszakra vonatkozó pozícióját.

Versenypiaci kis- és középvállalati szegmens

A kis- és középfogyasztói versenypiaci (KKV) szegmens (1.000.000 m3 alatt) számára ebben a negyedévben célzottan, november hónapra szerveztünk – a Magyar Energia Beszerzési Közösség (MEBEK) keretein belül lebonyolított – csoportos energia beszerzést, továbbá néhány egyedi tender is lebonyolításra került. A szegmens számára összesen 6.727.770 m3 mennyiséget versenyeztettünk, mely 78 db fogyasztót jelentett. A MEBEK keretein belül kiírt ajánlatkérésen – a tavaszi gyakorlatnak megfelelően – megint éles verseny alakult ki a felhasználók következő, azaz 2013/2014. gázévi ellátásáért. A szegmens számára 168.880.000 HUF (20,35%) megtakarítást értünk el.

Közbeszerzési szegmens

Közbeszerzési szegmensben is számos eljárást bonyolítottunk megbízóink számára ebben a negyedévben, továbbá – a villamos energiához hasonlóan, ezen energiahordozóban is – nagy sikereket és megtakarításokat értünk el részükre. Cégünk professzionális közbeszerzési eljárásait igénybe vevő neves, presztízs értékű intézmények és önkormányzatok száma tovább nőtt ebben az időszakban is. A szegmens számára összesen 3.849.000 m3 földgáz energia mennyiségre írtunk ki eljárást a negyedévben, mely összességében 9 ajánlatkérő fogyasztását jelenti. Az elért megtakarítás, melyet a szegmens számára realizáltunk összesen 73.399.000 HUF (12,06%).

Sourcing „leg”-ek a versenypiaci szegmensből

2012. negyedik negyedévében (Q4) az alábbi „leg”-eket értük el a versenypiaci szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

  • Legnagyobb megtakarítás: 103.650.000 HUF (22,62%)
  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség: 2.531.580 m3
  • Legnagyobb pályázói létszám egy tenderen: 10 kereskedő
  • Legtöbb ajánlat egy tenderen: 71 ajánlat
  • Leghosszabb aukció: 2 óra 35 perc

Sourcing „leg”-ek a közbeszerzési szegmensből

2012. negyedik negyedévében (Q4) az alábbi „leg”-eket értük el a közbeszerzési szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

  • Legnagyobb megtakarítás: 48.324.000 HUF (18,08%)
  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség: 1.860.000 m3
  • Legnagyobb pályázói létszám egy eljárásban: 4 kereskedő
  • Legtöbb ajánlat egy eljárásban: 215 ajánlat
  • Leghosszabb árlejtés: 5 óra 50 perc

Referenciák a versenypiaci kis- és középvállalati szegmensből

Referenciák a versenypiaci kis- és középvállalati szegmensből

Referenciák a versenypiaci kis- és középvállalati szegmensből

Referenciák a közbeszerzési szegmensből

Referenciák a közbeszerzési szegmensből