Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Sourcing 2019 Q1 – Földgáz energia piaci negyedéves jelentés

Ismét egy nagyszerű negyedéven van túl a Sourcing Hungary Kft., amelynek lezárásaként elkészítettük Önöknek az aktuális földgáz energia piaci jelentésünket. Riportunkban ismertetjük az idei évben eddig futtatott tendereink volumen adatait, statisztikáit, árkonstrukciókat, a legfontosabb tőzsdei változásokat és piaci történéseket, valamint a kereskedői aktivitást.

 

 

Bevezető

Számos ügyfél szavazott számunkra bizalmat és kért fel minket energia beszerzésének lebonyolítására 2019 március végéig. Az első negyedév alatt a piac kedvező fordulatainak köszönhetően tovább növekedett a projektjeink száma. A tőzsdei környezet a tavalyihoz képest kedvezően alakult, a jegyzések január – március között kismértékben változtak, ezt kihasználva sikerült Ügyfeleink számára a lehető legjobb árszínvonalat elérnünk.

 

Volumenelemzés

A Sourcing Hungary Kft. az első negyedévben 24 darab földgáz energia ügyfélprojektet bonyolított le, ami közel 16 millió m3 földgáz pályáztatását jelenti. Ezen mennyiség több, mint 68 százalékát 2019 márciusában szereztük be. A közbeszerzési szférában valamivel több, mint 0,3 millió m3, a versenypiaci szegmensben pedig több, mint 15,5 millió m3 földgázt versenyeztettünk.

Árkonstrukciók

2019 január-március között a tenderek jelentős része fix áras konstrukcióban zajlott, olajindexált illetve kevert TTF képletes konstrukciók nem voltak. A mennyiségi eloszlást tekintve több, mint 98 százalékban fix, kevesebb, mint 2 százalékban TTF-es árkonstrukcióban kerültek kiírásra a projektek. Ugyanezen időszakban az ügyfélprojektek számának megoszlását tekintve több, mint 4 százalékban TTF-es konstrukciót eredményezett, valamivel kevesebb, mint 96 százalékban fix áras konstrukcióban szerződtek.

Kereskedői aktivitás

2019 Q1-ben versenypiaci területen átlagosan 3 földgáz energia kereskedő vett részt egy pályázaton, átlagosan 6 ajánlatot téve és 28 percig tartott egy aukció.

Közbeszerzési szegmensben átlagosan 5 földgáz energia kereskedő vett részt az árlejtéseken, átlagosan 128 ajánlatot téve és 80 percig tartott egy árlejtés.

 

Piaci aktualitások

Fontos döntés született Brüsszelben az Északi-Áramlat 2-ről, a közösségi gázirányelv tervezett módosításáról egyeztettek az Európai Unió társjogalkotó intézményei – a kompromisszumos megoldás bizonyosan bonyolultabbá teszi majd, de nem lehetetleníti el az Északi Áramlat-2 földgázvezeték megépítését. A javaslat célja az volt, hogy a harmadik országokból érkező, tenger alatti vezetékekre is kiterjesszék az uniós szabályozás hatályát, így lehetővé téve az Európai Bizottság számára például az Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlat-2 jelentősen szigorúbb ellenőrzését. A joghézag bezárásával Európa biztosítja, hogy a közösség előírásai a kívülről érkező gázvezetékekre is vonatkozzanak, az irányelv követelményeit az EU teljes területén, szárazföldön és vízen is alkalmazzák.

A magyar földgázimport diverzifikációs lehetőségéről tárgyalt Washingtonnal a magyar diplomácia. Közép-Európában, és így Magyarországon is kulcsfontosságú kérdés az energiaellátás biztonsága. Magyarország számára szuverenitási és nemzetbiztonsági kérdés, hogy minél több forrásból és útvonalon tudja beszerezni az ipar működtetéséhez és a lakossági igények kielégítéséhez szükséges földgázmennyiséget. Romániában a fekete-tengeri földgázmezőből történő kitermelés joga az Exxon-Mobil és az OMV alkotta amerikai-osztrák konzorcium tulajdonában van. Magyarország számára kiemelt stratégiai érdek, hogy a konzorcium hozza meg a szükséges beruházói intézkedéseket a gáz kitermelésére, és az is, hogy a gázból vásárolni tudjon.

Felülmúlta a várakozásokat a Mol. A Mol 2018 negyedik negyedévében 78 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el, ami 2 százalékos javulás az előző év azonos időszakához képest és 67 százalékkal szárnyalja túl az elemzői várakozásokat. A finomításban legalább három stratégiai fontosságú projekt végső beruházási döntését hozzák majd meg, és további 50 millió dollár hatékonyságjavulás elérését célozzák meg. „A fogyasztói szolgáltatások fenntartotta kétszámjegyű növekedését és számos új, innovatív szolgáltatást vezetett be. Nagyon erős alapjaink vannak – erős mérlegünk, köszönhetően az elmúlt néhány év erős készpénz termelésnek, ellenálló, integrált üzleti modellünk, valamint tehetséges és elkötelezett munkatársaink” – nyilatkozta Hernádi Zsolt

 

Tőzsdei trendek

Az Északi-tengeren kitermelt BRENT minőségű nyers kőolaj hordónkénti ára 2019 Q1-ben a tavaly év végén látott csökkenés fordulóponthoz érkezett, ahonnan az árfolyam emelkedni kezdett, március végére 67-68 USD/hordó körüli értéket ért el.

Az MNB hivatalos HUF/USD árfolyama a negyedév elején hozzávetőleg tavaly év végi szinteken állt, innentől az első negyedév végéig lassú ütemben növekedett 286 HUF/USD körüli értékre.

A képletes földgáz energia árakat jelentős mértékben meghatározó olajszármazék termékek – melyek az 1 százalékos kéntartalmú fűtőolaj (F) és a 0,1 százalékos kéntartalmú gázolaj (G) – kilenc havi átlagárai 2019 első negyedévében kismértékben csökkentek. Az újév első negyedévére vonatkozó tényértékek F=418,711 USD/t és G=639,193 USD/t, 2019 második negyedévére vonatkozó tényértékei pedig F=412,016 USD/t és G=614,701 USD/t. A 2018 évi negyedik negyedévhez képest 2019 Q1 időszakában a növekedés mértéke 2,78%, míg az első negyedévhez képest a 2019 Q2 időszakra a csökkenés mértéke 2,78%.

A TTF gázár jegyzés 2019 első három hónapjában tovább folytatta a 2018-ban elindult mérséklődését, így márciusra elérte a 18,000 EUR/MWh értéket.

Az ábrán látható az EUR és USD deviza keresztárfolyamának alakulása, 2018 folyamán csökkenni kezdett, amely tendencia az idei évben sem változott, a negyedév során 1,13 USD/EUR érték körül alakult az árfolyam.

Versenypiaci közép- és nagyvállalati szegmens

A közép- és nagyvállalati versenypiaci szegmensbe a legalább 200 000 m3 éves fogyasztási mennyiséggel bíró cégeket soroljuk. A szféra számára 2019 Q1 során 8 darab egyedi ügyfélprojekt került lebonyolításra, ami több, mint 14 millió m3 versenyeztetett mennyiséget jelentett. Összesen 8 709 057 HUF megtakarítást értünk el ügyfeleink részére.

 

Versenypiaci kisvállalati szegmens

A kisfogyasztói versenypiaci szegmensben (200 000 m3 alatt) csoportos projektek keretében 15 darab ügyfél bízta meg cégünket az idei első három hónapban, összesen 1 397 243 m3 mennyiség versenyeztetésével. A partnereink számára összesen 12 998 224 HUF megtakarítást sikerült elérnünk.

 

Közbeszerzési szegmens

Közbeszerzési szegmensben a 2019. év első negyedévében földgáz energia tekintetében 1 – még 2018-ban megindult - egyedi eljárás lezárására került sor. A negyedévet a 2018-as év adminisztratív lezárásán túl az eljárások előkészítése töltötte ki, mind egyedi, mind csoportos konstrukcióban.

 

Sourcing „leg”-ek a versenypiaci szegmensből

2019-ben az alábbi „leg”-eket értük el a versenypiaci szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

  • Legnagyobb megtakarítás:

7 038 995 HUF (15,71%)

  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

9 834 355 m3

  • Legnagyobb pályázói létszám egy tenderen:

7 kereskedő

  • Legtöbb ajánlat egy tenderen:

30 ajánlat

  • Leghosszabb aukció:

74 perc

 

Sourcing „leg”-ek a közbeszerzési szegmensből

2019-ben az alábbi „leg”-eket értük el a közbeszerzési szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

309 879 m3

  • Legnagyobb pályázói létszám egy eljárásban:

5 kereskedő

  • Legtöbb ajánlat egy eljárásban:

128 ajánlat

  • Leghosszabb árlejtés:

1 óra 20 perc