Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

ENERGIAPIACI TURBULENCIA

Az elmúlt egy évben soha nem látott turbulencia alakult ki az energiapiacokon. Egy év alatt a soron következő energiaévre szerződhető áramárak duplázódtak, a földgáz árak pedig triplázódtak, így kereskedők és fogyasztók is kritikus helyzetbe kerültek. Napi szinten 30-60 EUR/MWh árfolyamingadozások is megjelentek, a havi határidős és spot piaci árak is soha nem látott történelmi csúcsokat döntöttek meg, amíg áramban 200 EUR/MWh feletti, addig gázban 100 EUR/MWh feletti árszinteken állomásozva. Az idei évtől hatályos, hazánkban is bevezetett energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR)  pedig további áremelkedéseket gerjeszt. Európa szerte kereskedők lehetetlenülnek el a kialakult helyzet miatt. Hazánkban is van már példa, hogy kereskedő szerződéseket bontott és ezen Felhasználók számára átmenetileg a területileg illetékes elosztók biztosították az áramot.

A hazai és a nemzetközi média is kiemelten foglalkozik a témával, többek közt az energiaárak inflációt gerjesztő hatásáról és egy esetleges európai energiaválság kialakulásáról:

 

TÉMÁVAL KAPCSOLATOS WEBINÁRIUMUNK:  Európai és hazai energiapiaci turbulencia

 

Telex: Soha nem látott magasságban, egy év alatt négyszeresére nőtt az áram ára

Index - Külföld - Európa energiaválsága az egész világot magával ránthatja

Globálissá válik az energiahiány, Európa helyzete különösen szorult (vg.hu)

Az eget nyaldossák az európai energiaárak (vg.hu)

Sorra teszi tönkre a brit lakossági szolgáltatókat a gázár emelkedése - Portfolio.hu

Évek óta nem látott drágulást hozott az európai energiaválság | Forbes.hu

Energiaválság: akkora a baj, hogy az EU legfelső vezetői is folyamatosan erről egyeztetnek

A kínai energiaválság fokozza a globális ellátási nehézségeket

https://g7.hu/vallalat/20211019/megvan-az-elso-komoly-jele-hogy-csodok-johetnek-a-magyar-arampiacon/

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211015/energiavalsag-magyarorszagon-megvizsgalja-a-kormany-hogy-mit-tehet-az-ipari-fogyasztok-rezsijevel-505528

https://www.portfolio.hu/uzlet/20211013/itt-az-energiavalsag-elso-nagy-regios-aldozata-bedolt-csehorszag-legnagyobb-alternativ-energiaszolgaltatoja-505060

https://www.portfolio.hu/uzlet/20211014/energiavalsag-elkezdtek-felbontani-magyarorszagon-az-aramszerzodeseket-a-bajba-jutott-kereskedok-505348

 

NÖVEKVŐ KOCKÁZATOK - MAGASABB KERESKEDŐI KITETTSÉG!

 

Az energiakereskedelem önmagában is kockázatos iparág, köszönhetően az energiaárak napi szinten változó tőzsdei jegyzésárainak és a kockázatok kivédését szolgáló mögöttes fedezeti ügyleteknek.  A kockázatokat tovább növeli, hogy  a teljes ellátás alapú energiaellátásra szóló végfelhasználói szerződésekben szereplő feltételekhez képest a kereskedők energiabeszerzési kondíciói jelentősen szigorúbbak.  Akár a fizetési feltételek, akár a mennyiségi átvételi kötelezettségek (TAKE OR PAY) és egyéb feltételek, valamint az  ezekhez kapcsolódó kötbérek sokkal rugalmatlanabbak, mint a végfelhasználói szerződéses feltételek. Természetesen az energiakereskedelemben rejlő kockázatok nagyrésze előre láthatók és tervezhetők, így elvárható, hogy kereskedők megfelelő fedezetek és biztosítékok mellett végezzék ületi tevékenységüket. Ugyanakkor az árak jelentős mértékű emelkedésével - rövid időn belül az éves termékek esetében 3-4 szeresére, a rövid távú termékek esetében pedig 6-10 szeresére nőttek - a „tétek” és a kockázatok is ezzel arányosan növekedtek.  Az energiaárak emelkedésével párhuzamosan  a fedezeti ügyletek és fedezetekhez szükséges alap és változó letétek, pozíciók pénzügyi finanszírozása, így a tőkeigény, esetleges bankgaranciák és hitelkeret igények is arányosan emelkedtek.  Így amennyiben a pozíciók fedezéséhez szükséges tőkeigény külső banki finanszírozással valósul meg és a hitelkeretet biztosító bankok nem kezelik rugalmasan, akkor ez könnyen végzetes lehet. További érzékenység, ha magas áron történnek a fedezések, szerződések és az árak a fedezés időpontjához képest csökkenő tendenciát mutatnak, akkor folyamatosan nő a fedezeti költség, amit szintén finanszírozni kell! Nagy volatilitás esetén még a fedezés is nehézkes lehet, hiszen a vételi és eladási ajánlatok nagyon messze kerülnek egymástól, voltak nagyobb árfolyam ingadozású  napok, amikor a tőzsdei és OTC felületeken nem volt látható ajánlati ár.

 

TÖRTÉNETI VISSZATEKINTÉS – ÉVRŐL ÉVRE EGYRE RUGALMASABB SZERZŐDÉSES FELTÉTELEK!

 

Általános jelenség, hogy a piaci versenynek és nagyobb kereskedői portfolióknak köszönhetően a szabadpiacon elérhető rugalmas szerződéses feltételek sokkal kedvezőbbek, mint az energiapiaci liberalizációt követő első éveiben - 2008-2012 körül -  kötött szerződések.  Sokan emlékezhetnek, hogy ezen szabadpiaci szerződésekben szereplő fixált áras mennyiségekre take or pay (zéró tolerancia) kötelezettségek jelentek meg, jellemzőek voltak az előlegszámlák, éves mellett havi toleranciasávok jelentek meg alacsony fogyasztás esetén is. Továbbá  jelentős mértékű alul- és felülfogyasztási kötbérek és 100 m3/h lekötés feletti  helyek esetében a nominálási kötelezettség is megjelent, amely egy olyan kötedelmet jelentett, hogy kötbér fizetési kötelezettség terhe mellett kellett napi szinten nyilatkozni a másnapi fogyasztásokról. Ezen túl a jelenleg elérhető fixált áras konstrukciókkal szemben földgázban kezdetekben az olajárak változásához indexált USD alapú havonta változó háromhavi csúszó átlagos konstrukciókat szerződtek a Fogyasztók, később már vegyes képleteket, ahol  a holland tőzsdéhez indexált árkonstrukciók jelentek meg. Az akkor egyik legnagyobb alternatív földgázenergiakereskedő társaságnak az EMFESZ-nek a bevétele jelentős hányada ezen kötbérekből származott. Jelenleg már nagyon ritka a fentiekhez kapcsolódó kötbérezés.

 

KERESKEDŐI ÉRZÉKENYSÉG – ENERGIASZÁMLÁKAT FIZESSENEK PONTOSAN!

 

Európa szerte több kereskedő is kritikus helyzetbe került, szélsőséges esetben ellehetetlenült, többek között olyan angol kereskedők, ahol lakossági ügyfélkiszolgálás során már tarthatatlanná vált a felső limitáron történő értékesítés, vagy a cseh piac legnagyobb alternatív energiaszolgáltató csoportja is „bedobta a törölközőt”.  Hazánkban  is van már példa, hogy kereskedő szerződéseket bontott és ezen Felhasználók számára átmenetileg a területileg illetékes elosztók biztosították az áramot.  A fentiekben közölt megnövekedett kockázatok miatt jelen helyzetben a  kereskedők sokkal rugalmatlanabban kezelik a szerződéses feltételeket.  Van olyan kereskedő, aki pár napos fizetési késedelem miatt rendkívüli felmondást eszközöl és olyan is, aki már jelezte, hogy üzletszabályzat módosításával a szerződésben rögzített havi mennyiségek feletti mennyiségeket spot piaci árakkal kívánják számlázni. Természetesen az egyedi szerződésekkel az üzletszabályzatok esetleges nem kívánt részei felülírhatók. Az energiaszámlák pontos fizetésére ezen kiélesedett, turbulens piaci környezetben kiemelten szükséges odafigyelni!

 

ENERGIAÁRAK – AZ ÉVES TERMÉKEK ESETÉBEN