Keresés űrlap

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Heti lapszemle - 40. hét

Heti lapszemlénkben a legfrissebb energiapiaci híreket, aktualitások

 

 

 

 

Földgáz: kemény stresszteszt vár Európára télen, főszerepet kaphat az időjárás

Ma már egyértelműen úgy tűnik, hogy globális energiaválság alakult ki: a földgáz- és villamosenergia-piaci árak Európától Ázsián át az Egyesült Államokig az egekbe szöktek, a kínálat szűkös, miközben a fűtési energia igények megugrását hozó tél még mindig messze van. Az elemzői várakozások alapján a neheze csak most jöhet, és az árak még tovább emelkednek, mielőtt fordulat állna be - különösen, ha zord tél vár ránk. (Forrás: nrgreport.com)

Tovább a teljes cikkre...

 

Európa gázválságban, az energiaárak pedig legázolják a gazdaságot

Nagy-Britanniában sorban jelentenek csődöt a gázszolgáltatók, miután az irányadó európai gázindexek több mint 300%-ot emelkedtek egy éven belül és képtelenek kigazdálkodni az ebből fakadó veszteséget, és gyakorlatilag leállt a teljes brit vegyipar. Egymásnak feszül az EU és Oroszország az Északi Áramlat 2 gázvezeték üzembe állítása és a magas gázárak miatt: míg az EU az oroszokat vádolja azzal, hogy politikai okokból mesterségesen csökkentik a szállításokat Európa irányába, ezzel részben előidézve a rekordmagas árakat, addig Moszkva Brüsszel elhibázott energiapolitikájára mutogat, mint ok-okozatra. Mindeközben pedig Kína elszívja a fellélegzést jelentő cseppfolyósított-gáz (LNG) szállítmányokat Európából, tovább pörgetve az árakat. Ezeken felül az időjárásmodellezők pedig egész Európára történelmi hidegekkel riogatnak 2021-22 telére, miközben a kontinens az egyik legsúlyosabb gázválságát éli át – tetézve a 2020 óta tartó Covid-pandémia negatív hatásait. Érdemes megvizsgálni, milyen piaci és geopolitikai folyamatok idézték elő ezt a válságot, és mit tartogat az eljövendő tél. (Forrás:portfolio.hu)

Tovább a teljes cikkre...

 

Augusztusban tovább drágult a villamos energia

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) villamosenergiapiac-monitoring jelentése szerint augusztusban tovább folytatódott a villamos energia árának emelkedése az európai és a hazai piacokon egyaránt. (Forrás:vg.hu)

Tovább a teljes cikkre...

 

A világ legnagyobb hidrogénüzeme épül Szaúd-Arábiában

Az Air Products & Chemicals, az amerikai ipari gázóriás nemrégen jelentette be, hogy Szaúd-Arábiában egy zöld hidrogénüzem építését tervezi. A 4 gigawattnyi szél- és napenergiával működő üzem a világ eddigi legnagyobb ilyen típusú projektje. (Forrás: nrgreport.com)

Tovább a teljes cikkre...