Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Sourcing 2017 Q3 – Földgáz energia piaci negyedéves jelentés

Cégünk, a Sourcing Hungary Kft. elkészítette Önöknek rendszeres, negyedévenként publikált kiadványát, a soron következő Sourcing piaci negyedéves földgáz jelentést. Az alábbi anyagban bemutatjuk cégünk 2017. harmadik negyedévre (2017 Q3) vonatkozó fontosabb információit, részletesen kitérünk az általunk szervezett tenderek statisztikáira, volumen adataira, árkonstrukciókra, továbbá a kereskedői aktivitásra, és ismertetjük a fontosabb tőzsdei fejleményeket és piaci történéseket is.

 

Bevezető

Vállalatunk számos kis- és középvállalat számára bonyolított beszerzési projektet, és továbbra is nagy számban bízták a nagyvállalati szegmens szereplői is szakértelmünkre energia beszerzésüket. Az első félév eredményes földgáz tendereit követően a harmadik negyedév is sikeresen zárult. A 2017 Q3-as időszak alatt tovább bővült a versenyeztetett mennyiség és a földgáz energia tendereink száma. A tőzsdei árak lassú emelkedésbe kezdtek az elmúlt három hónapban, ennek ellenére sikerült ügyfeleink számára a korábbinál kedvezőbb árakat elérnünk.

 

Volumenelemzés

Cégünk, a Sourcing Hungary Kft. közel 145 millió m3 földgáz energiát versenyeztetett 2017 első három negyedévében, amely számot 478 darab ügyfélprojekt reprezentálta. A közbeszerzési szféra esetében kicsit több, mint 35 millió m3 földgázt, a versenypiaci szegmensben pedig több, mint 109 millió m3 földgázt versenyeztettünk.

Árkonstrukciók

A földgáz energia molekuladíjak meghatározására szolgáló árképletek és árkonstrukciók tekintetében nem történt változás a harmadik negyedévben. Az idei év első kilenc hónapjában is a fix árak dominanciája volt jellemző. Mennyiségi eloszlásukat tekintve kicsit több, mint 97 százalékban fix, körülbelül 2 százalékban kevert TTF és kevesebb, mint 1 százalékban TTF-es árkonstrukció mentén kerültek kiírásra az árlejtések. Az ügyfélprojektek számának megoszlását tekintve 99 százalékban fix, 1 százaléknál kevesebb kevert TTF és szintén 1 százaléknál kevesebb TTF-es árkonstrukció született ebben az időszakban.

Kereskedői aktivitás

Az elmúlt háromnegyed év során versenypiaci szegmensben átlagosan 4 földgáz energia kereskedő vett részt egy tenderen, átlagosan 9 ajánlatot téve és 37 percig tartott egy aukció. Közbeszerzési szegmensben átlagosan 5 földgáz energia kereskedő vett részt az árlejtéseken, átlagosan 85 ajánlatot téve és 104 percig tartott egy árlejtés.

 

Piaci aktualitások

Augusztusban napi 79 000 hordóval napi 32,75 millió hordóra csökkentette olajtermelését az OPEC. Termeléskorlátozási vállalása értelmében 2017. január elsejétől 2018 márciusáig napi 1,2 millió hordóval napi 32,50 millió hordóra csökkenti termelését, ami azt jelenti, hogy még napi 250 000 hordóval kell visszafognia termelését a kitűzött cél eléréséhez. Augusztusban az OPEC tagok termeléscsökkentési vállalásukat 83 százalékban tartották be.

Az Eastring (Keleti Gyűrű) páneurópai gázvezeték-beruházás megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésével a magyarországi Euroil mérnöki és tanácsadó társaságot bízta meg. A szlovákiai társaság mellett a magyarországi (FGSZ Zrt.), a bulgáriai (Bulgartransgaz EAD) és a romániai (Transgaz S. A.) rendszerirányítók társultak a megvalósításra. Az új szállítási útvonal közvetlen vezetéki összeköttetést fog teremteni a közép-európai és a délkelet-európai gázpiacok között, de nem kell majd új csövet lefektetni a teljes nyomvonalán, csak egyes szakaszokat kell építeni, illetve új összeköttetést teremteni a meglévő hálózatok között. A 2018 júniusára elkészülő anyag alapján fogják meghozni a végső döntést a beruházásról.

A Brent és WTI olajtípus ára közötti olló egyre szélesebbre nyílik – a különbség több, mint 5 dollárra nőtt, amire 2015 óta nem volt példa. A WTI-é átlépte az 50 dolláros kurzust, a Brenté alulról közelítette az 56 dolláros szintet. Többnyire 1-3 dolláros különbséggel mozog együtt a két legnagyobb keresletű kőolajtípus árfolyama. Az árfolyamok korrelációja indokolt, a két típus minőségben elég közel áll egymáshoz. Ezt a két fajtát könnyű finomítani, mert mindkettő alacsony kéntartalmú, könnyű kőolaj, a kénmentesítésükhöz kevesebb energia kell. Az Erste Bank olajipari szakértője, Pletser Tamás a széles árfolyamkülönbséget az amerikai hurrikánszezonnal magyarázta. Fölösleg alakult ki az Észak-Amerikában referenciatípusnak számító WTI-ből a feldolgozókapacitás nagyobb arányú kiesése miatt, így leesett az ára, míg az Európában népszerű Brent típus kitermelését nem érintették ehhez hasonló problémák.

 

Tőzsdei trendek

Az Északi-tengeren bányászott BRENT minőségű nyers kőolaj hordónkénti ára az első félévben tapasztalt csökkenést követően lassú emelkedésbe kezdett a harmadik negyedév folyamán, elérve az 57 USD/hordó körüli árat szeptember végére.

Az MNB hivatalos HUF/USD árfolyama az első félévhez hasonlóan a 2017. július – szeptember közötti időszakban továbbra is csökkenő tendenciát mutat, így megközelítette a 260 HUF/USD körüli átlagárat.

A képletes földgáz energia árakat jelentős mértékben meghatározó olajszármazék termékek – melyek az 1 százalékos kéntartalmú fűtőolaj (F) és a 0,1 százalékos kéntartalmú gázolaj (G) – kilenc havi átlagárai az idei év H1 időszakát követően a Q3 időszakban ismételten emelkedtek. A 2017 Q3-as időszakra vonatkozó tényértékek F=298,581 USD/t és G=450,350 USD/t, a 2017 Q4-es időszak tényértékei F=304,094 USD/t és G=458,611 USD/t. 2017 második negyedévéhez képest 2017 Q3 időszakban a növekedés mértéke 4,51%, ugyanakkor a harmadik negyedévhez képest a negyedik negyedévre 1,84% a további növekedés.

A TTF gázár jegyzés a tavalyi év végétől az idei első negyedév végéig tartó emelkedést követően csökkenni kezdett. A 2017 Q2 és Q3 időszak alatt 15 EUR/MWh-s ár körül stagnált.

A grafikonon látható az EUR és USD deviza keresztárfolyamának alakulása, mely a 2016 év végi csökkenést követően az idei év eddigi kilenc hónapja alatt folyamatosan emelkedett.

Versenypiaci közép- és nagyvállalati szegmens

A közép- és nagyvállalati versenypiaci szegmensbe a legalább 200 000 m3 éves fogyasztási mennyiséggel bíró cégeket soroljuk. A szféra számára az első háromnegyed év során 47 darab egyedi ügyfélprojektet bonyolítottunk le, amely kicsit több, mint 80 millió m3 versenyeztetett mennyiséget jelentett. Összesen 415 020 002 HUF megtakarítást értünk el ügyfeleink részére.

 

Versenypiaci kisvállalati szegmens

A kisfogyasztói versenypiaci szegmensben (200 000 m3 alatt) csoportos projektek keretében 362 darab ügyfél bízta meg cégünket 2017 Q1, Q2 és Q3 időszak alatt, összesen 29 371 366 m3 mennyiség versenyeztetésével. A csatlakozók számára összesen 772 307 748 HUF megtakarítást értünk el.

 

Közbeszerzési szegmens

Közbeszerzési szegmensben a 2017. év első háromnegyed évében földgáz energia tekintetében a Sourcing Hungary Kft. 3 csoportos és 17 egyedi eljárást indított 52 állami intézmény és önkormányzat számára. Az indítási előkészületek sikeresen zárultak, így sor kerülhetett az említett ajánlatkérők többségének részére folytatott közbeszerzési eljárások keretében az árlejtések megtartására is kevés kivételtől eltekintve, ahol folyamatba épített (miniszterelnökségi) ellenőrzés volt szükséges, így az említett ajánlatkérők részére folytatott közbeszerzési eljárások árlejtéseinek megtartása belenyúlik a következő negyedévbe.

Az indítási előkészületeken felül sor került a 2017. év első félévének adminisztratív lezárására is.

 

Sourcing „leg”-ek a versenypiaci szegmensből

2017 -ben az alábbi „leg”-eket értük el a versenypiaci szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

  • Legnagyobb megtakarítás:

188 632 000 HUF (30,21%)

  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

25 084 822 m3

  • Legnagyobb pályázói létszám egy tenderen:

10 kereskedő

  • Legtöbb ajánlat egy tenderen:

68 ajánlat

  • Leghosszabb aukció:

104 perc

 

Sourcing „leg”-ek a közbeszerzési szegmensből

2017 első háromnegyed évében az alábbi „leg”-eket értük el a közbeszerzési szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

  • Legnagyobb megtakarítás:

129,8 millió HUF

  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

7,4 millió m3

  • Legnagyobb pályázói létszám egy eljárásban:

7 kereskedő

  • Legtöbb ajánlat egy eljárásban:

223 ajánlat

  • Leghosszabb árlejtés:

4 óra 20 perc