Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 460 Mrd Ft
Projektek száma: 8800 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 9900 GWh
Földgáz energia: 2250 Mio m3
Elért meg- takarítás: 45 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Sourcing 2017 Q3 – Villamos energia piaci negyedéves jelentés

Túl vagyunk a harmadik negyedéven, így újból elkészítettük az előző időszak információit tartalmazó szakmai jelentésünket. Az alábbiakban bemutatjuk az idei első három negyedév (Q1-Q3) villamos energia beszerzési szempontból releváns tőzsdei mozgásait és piaci történéseit, továbbá áttekintést adunk a Sourcing Hungary Kft. által szervezett tenderek és eljárások volumen adataival, áraival, statisztikáival és a piacon megfigyelhető kereskedői aktivitással kapcsolatban is.

 

Bevezető

Az aktuális (azaz a negyedik) negyedév folyamán az ügyfeleknek egy hónapja maradt arra, hogy felmondják a jelenlegi villamos energia szerződésüket, vagyis az év további szakaszában dömpingidőszak várható, ugyanis a január 1-i fordulónapos szerződéskötéseket december elejéig le kell zárni. Cégünk az év eddigi részében is számos villamos energia tendert szervezett. A korábbi stagnálást követően 2017 Q2 időszak alatt tapasztalt fokozatos villamos energia áremelkedés a harmadik negyedév folyamán tovább folytatódott. Azok a fogyasztók, akik az első félévet követően kötötték meg villamos energia vásárlási szerződésüket, jellemzően már csak a 2018-as évre kötötték meg a megállapodást, bízva abban, hogy a jövő év folyamán mérséklődnek az árak.

 

Volumenelemzés

A 2017-es év első három negyedéve alatt 375 ügyfélnek bonyolítottunk le villamos energia projektet, így a Sourcing Hungary Kft. által versenypiaci tenderen vagy közbeszerzési eljárásban megversenyeztetett mennyiség megközelítette a 394 000 000 kWh-t (= 394 000 MWh = 394 GWh). Ennek a mennyiségnek a jelentős része, több, mint 256 000 MWh a második negyedév folyamán került tendereztetésre 283 fogyasztó megbízásából. Az állami, közbeszerzési szféra számára 2017 Q1, Q2 és Q3 időszakban közel 239 GWh, a versenypiaci szegmensben közel 155 GWh villamos energiát versenyeztettünk meg.

Árkonstrukciók

2017 Q1, Q2 és Q3 időszakban Cégünk megbízó partnerei által a versenyeztetett villamos energia volumennek közel 59 százalékát HUF pénznemben írta ki, az EUR-os kiírások pedig kevéssel több, mint 41%-ban jelentek meg. Az ügyfélprojektek számának megoszlását tekintve kicsit több, mint 70 százalékot adtak a HUF tenderek, és csak valamivel több, mint 29 százalékot az EUR pénznemű kiírások.

Kereskedői aktivitás

2017 első három negyedéve során a versenypiaci szegmensben átlagosan 4 villamos energia kereskedő vett részt egy tenderen, 14 ajánlatot téve és átlagosan 42 percig tartott egy aukció. Közbeszerzési szférában ugyanazon időszakban átlagosan 5 villamos energia kereskedő vett részt egy eljárásban, 33 ajánlatot téve és átlagosan 54 percig tartott egy árlejtés.

 

Piaci aktualitások

Kétmilliárd forintból épített új alállomást Kecskeméten a Nemzeti Közművek villamoshálózat elosztó társasága, a Démász Hálózati Elosztó Kft. A saját forrásból megvalósuló beruházás a Kecskemét Déli Ipari-park energiaellátását biztosító, 40 megawatt (MW) teljesítményű alállomás tervezhetőbbé és biztonságosabbá teszi a körzet ellátását - elsősorban az ipari fogyasztókét, de a lakosság ellátását is stabilizálva. A Démász legkorszerűbb és az egyik legnagyobb létesítménye az átadott új alállomás, amelynek különlegessége, hogy a déli tetőn 16 kilowatt teljesítményű napelemeket helyeztek el, amivel fedezni tudják az alállomás saját fogyasztásának nagy részét.

A Vas megyei Bükfürdőn, egy szakmai eseményen Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár kiemelte, hogy az atomenergia és a megújuló energiahordozók egymást kiegészítő felhasználása teheti biztonságossá, olcsóvá és környezetkímélővé Magyarország villamosenergia-ellátását. Emlékeztetett arra, hogy azok a fosszilis bázisú erőművek, amelyek a villamos energia jelentős részét előállítják, a következő 15 évben Európa-szerte le fognak állni. Ez a folyamat a villamosenergia-termelőkapacitás 25 százalékát fogja érinteni, amelynek pótlásáról gondoskodni kell. Álláspontja szerint komoly lehetőségek vannak a megújuló energiákban (például a napenergiában), de szerinte nem képzelhető el a magyar villamosenergia-ellátás atomenergia nélkül, ezért szükség van Paks2 megépítésére.

Elkészült az Alteo második debreceni erőműve, amely villamos energiát állít elő a helyi hulladéklerakó telepen keletkezett depóniagázból. Évente 15 ezer tonna szén-dioxiddal egyenértékű üvegházhatású gázt semlegesít az 500 kilowatt névleges teljesítményű kiserőmű. Az új erőmű az Alteo csoport harmadik depóniagázt hasznosító egysége, a másik debreceni és a nyíregyházi erőmű mellett.

 

Tőzsdei trendek

A villamos energia végfelhasználói árakat nagymértékben meghatározó tőzsdei jegyzésárakat tekintve, a budapesti tőzsdén, a HUPX-en (Hungarian Power Exchange) az elkövetkező időszakokra vonatkozó határidős jegyzések az év eleji stagnálást követően a második negyedévben emelkedni kezdtek, a harmadik negyedév végére 45 EUR/MWh körül mozogtak.

Ugyanezen termékek a német tőzsdén, az EEX-en (European Energy Exchange) az elkövetkező két évre vonatkozó határidős zsinór árak a 2017 H1 időszaki stagnálást követően a harmadik negyedévben lassú emelkedésbe kezdtek, elérve a 34-36 EUR/MWh körüli árat.

Versenypiaci közép- és nagyvállalati szegmens

A közép- és nagyvállalati szegmensbe a legalább 500 000 kWh éves fogyasztási mennyiséggel bíró cégeket soroljuk. A szféra számára 2017 első, második és harmadik negyedévében 48 db egyedi ügyfélprojektet bonyolítottunk, amely több, mint 125 000 000 kWh mennyiséget jelentett. A szegmens számára az első három negyedév során összesen több, mint 82 000 000 HUF megtakarítást értünk el.

 

Versenypiaci kisvállalati szegmens

A kisfogyasztói szegmens (500 000 kWh alatt) számára az elmúlt időszakban is szervezett a Sourcing Hungary Kft. csoportos tendereket, továbbra is a Magyar Energia Beszerzési Közösség (MEBEK) keretein belül. 2017 Q1, Q2 és Q3 során számos MEBEK csoportos projekt került lebonyolításra, melyekben 116 ügyfél bízta meg Cégünket, és ez 30 000 000 kWh-t meghaladó mennyiséget jelentett. Ebben az időszakban összesen közel 72 000 000 HUF megtakarítást értünk el ezekkel a csoportokkal.

 

Közbeszerzési szegmens

Közbeszerzési szegmensben a 2017. év első háromnegyed évében villamos energia tekintetében a Sourcing Hungary Kft. 5 csoportos és 23 egyedi eljárást indított 86 állami intézmény és önkormányzat számára. Az indítási előkészületek sikeresen zárultak, ám sok esetben előfordult folyamatba épített (miniszterelnökségi) ellenőrzés, így az említett ajánlatkérők részére folytatott közbeszerzési eljárások árlejtéseinek megtartása belenyúlik a következő negyedévbe.

Az indítási előkészületeken felül sor került a 2017. és első félévének adminisztratív lezárására is.

 

Sourcing „leg”-ek a versenypiaci szegmensből

2017 első három negyedévében az alábbi „leg”-eket értük el a versenypiaci szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

  • Legnagyobb megtakarítás:

14 446 950 HUF (55,42%)

  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

24 842 500 kWh

  • Legnagyobb pályázói létszám egy tenderen:

8 kereskedő

  • Legtöbb ajánlat egy tenderen:

38 ajánlat

  • Leghosszabb aukció:

1 óra 20 perc

 

Sourcing „leg”-ek a közbeszerzési szegmensből

2017 első negyedévében az alábbi „leg”-eket értük el a közbeszerzési szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

  • Legnagyobb megtakarítás:

349,7 millió HUF

  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

47,8 millió kWh

  • Legnagyobb pályázói létszám egy eljárásban:

7 kereskedő

  • Legtöbb ajánlat egy eljárásban:

66 ajánlat

  • Leghosszabb árlejtés:

1 óra 30 perc