Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Úgy néz ki, Lengyelország kigyógyul az orosz gáz függőségéből

Júniusban megérkezhet az első tengerentúli LNG-szállítmány Lengyelországba, tovább diverzifikálva az ország gázellátását. A tranzakciót lebonyolító PGNiG történelmi pillanatról beszél, de a megállapodás rendkívül fontos Beata Szydlo miniszterelnök szerint is. 

Az Egyesült Államokból származó cseppfolyósított földgáz (liquefied natural gas supplies, LNG) első szállítmánya június közepén futhat be a balti-tengeri Świnoujście LNG-termináljába. A szállítások a lengyel állami PGNiG gázvállalat és az egyesült államokbeli Cheniere Energy megállapodásának eredményeképp valósulhatnak meg, a kormányfő közlése szerint a lengyel fél számára is kedvező feltételekkel.

Az évente mintegy 15-16 milliárd köbméter földgázt fogyasztó Lengyelország első LNG-terminálját egy nagyobb terv részeként építette meg, amelynek elsődleges célja az orosz gáztól, illetve a Gazpromtól való függőség csökkentése lenne. A forrás-diverzifikációs terv részeként Lengyelország egy, a Balti-tengert átszelő gázvezetéket is kiépítene norvégiai végződéssel.

A terminál 2016-ben kezdte kereskedelmi működését, éves kapacitása 5 milliárd köbméter. Azóta Lengyelország már fogadott LNG-szállítmányokat Katarból, márciusban pedig a Qatargas-szal megállapodott a szerződésese mennyiség évi 3 milliárd köbméterre való megduplázásáról is. Emellett a terminál Norvégiából is fogadott már az azonnali piacról vásárolt cseppfolyósított földgázt.

Nekünk még várnunk kell

LNG-eredetű földgáz elvileg bármely vezetéken, immár több irányból is érkezhet Magyarországra, azonban az energiahordozó akkor jelent versenyképes alternatívát a vezetékes gázzal szemben, ha a felhasználáshoz viszonylag közel elhelyezkedő terminál tudja fogadni a szállítmányokat. Magyarországra leghamarabb a horvátországi Krk szigetére tervezett LNG-terminál megvalósulása után érkezhetne közvetlenül nagyobb mennyiségű LNG-eredetű gáz. Miután az Adriai-tenger és Magyarország közötti intrastruktúra gyakorlatilag adott, a 2018-2019-re megvalósítani tervezett terminál akár Magyarország számára is lehetővé válhat az orosz gázfüggőség mérséklése. Erre tekintettel az egyébként folyamatos halasztásban lévő horvátországi LNG-terminál regionális, sőt összeurópai jelentőséggel is bír, ezért az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) 102 millió euróval támogatja a krki úszó LNG-terminál létrehozását. A bolgár-román-magyar-osztrák gázfolyosó (BRUA) teljes kiépülése után a vezetékbe akár szintén kerülhetne LNG-eredetű gáz, például az Athén melletti terminálból. 
Az új beszerzési útvonalak kiépítése mellett szól az is, hogy a Gazprom a 2020-as évtized elején az ukrajnai útvonalról az Északi Áramlat gázvezeték felé tereli el a gázszállításai legnagyobb mennyiségét, ami Magyarország ellátását sem hagyja majd érintetlenül.