Keresés űrlap

Jelenlegi hely

Földgáz energia - Esettanulmány

Sikeres szabad piaci tender – 10,72% megtakarítás

Tények, eredmények:

 • Teljes projekt átfutási ideje: 2 hét
 • Éves fogyasztás: 2,5 millió m3
 • Pályázók száma: 13 kereskedő
 • Ajánlatok száma a tenderen: 36 licit
 • Elektronikus verseny időtartama: 110 perc
 • Elért megtakarítás: 12,52 HUF/m3 (10,72%)
 • Árkonstrukció: Klasszikus olajindexált képlet, 3 komponensű ár (gázdíj + fix RHD + forgalom arányos RHD)

Háttér

Hazai fémipari megmunkáló és gyártó társaság már több ízben cégünk szolgáltatását vette igénybe az elmúlt években – a villamos energia és az egyéb beszerzési projektek mellett – a földgáz energia beszerzése kapcsán is. Mivel az elmúlt években sikeres projektek futottak le ügyfelünk számára, így már negyedik alkalommal is cégünk által került megversenyeztetésre az éves szinten 2,5 millió m3-t képviselő fogyasztási mennyiség.

Küldetés, célok

A vállalat úgy döntött, hogy földgáz energia beszerzése kapcsán már negyedszer is társaságunkat kéri fel a tendereztetésre, egy elektronikus aukcióval támogatott, strukturált projekt lebonyolítására történő megbízás keretében.
A projekt kezdetén a következő célokat kerültek kitűzésre:

 • Sikeres szabadpiaci tender lebonyolítása már a negyedik évben is
 • A fajlagos energia díj, valamint a teljes költség ca. 5-10%-os csökkentése
 • Minél több kereskedő társaság bevonása a tenderbe
 • Tender elektronikus aukcióval történő támogatása az ár paraméter mentén (gázdíj + RHD)
 • A piacon elérhető legjobb szerződési feltételek (fizetés, toleranciasáv, stb.) elérése

 

Projekt előkészítése, pályázati anyag összeállítása, jelentkezések fogadása (1 hét)

A projekt előkészítése során társaságunk összeállította az elkövetkező vételezési időszakra vonatkozó, felhasználó műszaki adatait (telephelyenként éves fogyasztás havi bontásban illetve a lekötések) tartalmazó táblázatot. Összeállításra került a kereskedők részére megküldésre kerülő pályázati felhívás is. A pályázati anyag kiküldése után fogadtuk a kereskedőktől érkező jelentkezéseket, illetve megválaszoltuk, tisztáztuk az esetlegesen felmerülő kérdéseket, egyedi kereskedői igényeket. A pályázati anyag kiküldése és az aukció időpontja közt eltelt 1 hét alatt – a ca. 20 invitált cégből – 13 kereskedő társaság jelezte a meghirdetett elektronikus tenderen való részvételi szándékát.

Tender elektronikus aukcióval támogatva (1 nap)

A pályázati felhívásban előre rögzítésre kerültek az elkövetkező vételezési időszakra megkötendő, új kereskedelmi szerződés főbb szakmai mérföldkövei, feltételei. A tenderre jelentkező kereskedő társaságok elfogadták, illetve magukra kötelezőnek tekintették a leírt feltételrendszert, s az elektronikus aukcióban már csak az árelemek (gázdíj + RHD) mentén történt a versenyeztetés. A fémipari társaság földgáz energia tenderében összesen 110 perc időtartam alatt több mint 30 ajánlat illetve licit érkezett. Az egyébként is már alacsonynak mondható, még a felhasználó által saját hatáskörben érkeztetett legjobb ajánlathoz képest – aktuális piaci árakon számolva – 10,52 HUF/m3 fajlagos megtakarítást sikerült elérni, mely 10,72%-ot jelentett a gázköltségben.

Szerződéskötés (1 hét)

A tender lezárását követően – támogatásunkkal – a felhasználó megkezdte az elektronikus aukción nyertes kereskedővel történő, következő gázévre vonatkozó földgáz energia kereskedelmi szerződés megkötését, mely rövid időn belül le is zárult.

A megbízó számára támogatásunk 10,72%-os megtakarítást jelentett a saját hatáskörös legjobb ajánlathoz képest.