Keresés űrlap

Jelenlegi hely

Villamosenergia - Esettanulmány

Szabad piaci tender – 12,19% megtakarítás

Tények, eredmények:

  • Éves fogyasztás: ca. 3 400 MWh
  • Pályázók száma: 9 kereskedő
  • Projekt időtartama: 1 hét
  • Elért megtakarítás a Fogyasztó legjobb ajánlathoz: 12,19%
  • Ármodell: Energia ár (energia ár + zöldenergia)

Háttér

Csomagolóanyag gyártással foglalkozó társaság a következő éves villamos energia kereskedelmi szerződésének megkötése előtt állt. Az éves fogyasztás ca. 3 400 MWh mennyiséget képviselt. A társaság a korábbi szolgáltatójától kapott versenypiaci ajánlatot, így segítségünket kérte, hogy térképezzük fel a piaci lehetőségeket és próbáljunk számukra egy kedvezőbb ajánlatot elérni.

Küldetés, célok

Az adatok gyűjtését, elemzését követően a fogyasztóval meghatároztuk a projekt ütemtervét és kitűztük a célokat:
A rendelkezésre álló ajánlathoz képest egy kedvezőbb árszint elérése változatlan feltételek mellett
Tender szervezése elektronikus aukciós versenytárgyalással

Ajánlati koncepció feltételek kialakítása

A fogyasztói igények figyelembe vételével társaságunk szakértői a bevált gyakorlat alapján összeállították feltételrendszert és elkészítették a pályázati felhívást, amelynek része volt egy műszaki dokumentáció, ami a fogyasztási adatokat, jellemzőket tartalmazta.

Kereskedői kör meghatározás – 9 pályázó jelentkezése

A pályázati dokumentációt 17 kereskedő társaságnak küldtük meg, amelyből 9 társaság jelezte részvételi szándékát a tenderen.

Tenderszervezés, aukció lebonyolítás – 8 milliós forintos megtakarítás

A pályázó jelentkezéseket követően, a tender elektronikus aukcióban került regisztrálásra. Az aukciót megelőzően a kereskedők a piactér szolgáltatójától megkapták a bejelentkezéshez szükséges felhasználói jogosultságokat. A felkészülést követően az elektronikus aukció fél órás időtartamra lett kiírva automatikus meghosszabbítási lehetőséggel (amennyiben a vége előtt 5 perccel érkezik licit, az aukció automatikusan hosszabbodik). A valós időtartamú ajánlatkérés során a 9 pályázó 58 ajánlatot tett, így a tender 135 perc alatt zárult le.

Az éles verseny eredményeképpen 12,19%-os megtakarítást értünk el, ami 8,84 EUR/MWh alacsonyabb árat eredményezett, így éves szinten 8,2 millió forintos megtakarítás realizálódott.

Szerződéskötés

A tender lezárását követően támogatásunkkal Fogyasztó megkötötte kereskedelmi szerződést az aukció nyertes kereskedővel és lejelentette a kereskedő váltást az elosztó felé.