Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Csaknem 30 milliárddal tartoznak a háztartások a gázszolgáltatóknak

Megközelíti a 30 milliárd forintot a lakosságot ellátó egyetemes gázszolgáltatók kintlévősége, és a fűtési idény elején már több mint50 ezer nem fizető fogyasztót kapcsoltak ki a szolgáltatásból - mondta el Szilágyi Zsombor, az Emfesz igazgatója a II. Energy Summit Hungary 2010 konferencián csütörtökön Budapesten. Szilágyi Zsombor emlékeztetett arra, hogy már 2009-ben a lakosságot ellátó egyetemes gázszolgáltatók mindegyike veszteséges volt. A gáz világpiaci ára emelkedett és emelkedik, bár az import forintban számolt ára nagy mértékben a devizaárfolyamok mozgásától függ.

A lejárt fizetési határidőt 90 nappal meghaladó nem fizető lakossági felhasználókat lehet kikapcsolni. Akiket egyszer már kikapcsoltak, azoknak mintegy fele nem is képes visszatérni a földgázfelhasználáshoz.

A tanácskozáson Zsuga János, a Mol csoporthoz tartozó FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója nem csak az ellátásbiztonsággal, hanem azzal is indokolta a szomszédos országokkal kiépített és tervezett földgázvezeték összeköttetéseket valamint a magyarországi tárlókapacitásokat, hogy az javítja az alkupozíciót az orosz Gazprommal kötött, 2015-ben lejáró helyett kötendő új hosszú távú gázbeszerzési szerződésről szóló tárgyalásokon.

Az FGSZ-nek, mint földgázpiaci rendszerirányítónak 10 évre szóló fejlesztési tervet kell készíteni - mondta el Zsuga János a tanácskozás szünetében az MTI kérdésére. Ezt 2011 januárjában kell ismét benyújtani a Magyar Energia Hivatalhoz jóváhagyásra. Ez az infrastruktúra fejlesztési terv 250 milliárd forint beruházást igényel, ami köbméterenként mindössze három forintot jelentene a földgáz végfelhasználói árában. Az FGSZ szerbiai 4,5 milliárd, a romániai 1,5 milliárd köbméter kapacitású összeköttetése már üzemel, a horvátországi 6,5 milliárd köbméteres kapacitást az év végén helyezik üzembe. Az ausztriai Baumgarten-vezeték 4,5 milliárd köbméteres bővítése 2012-ben valósul meg és tervben van a szlovákiai 4 milliárd és a szlovéniai 0,3-1,2 milliárd köbméter kapacitás kiépítése.

Szilágyi Zsombor rövid áttekintést is adott a magyar gázpiacról, hangsúlyozva a felhasználás jelentős csökkenését. Tavaly 11,3 milliárd köbmétert használtak fel Magyarországon. A 3,5 millió felhasználó közül 3,3 millió a háztartási fogyasztó. Az ő felhasználásuk 2009-ben 2,8 százalékkal emelkedett, de az ipari fogyasztóké 22 százalékkal zuhant, a közintézményeké pedig 5 százalékkal csökkent.

A 2010. július elsejétől teljesen szabad piac ténylegesen liberalizált piaci szegmensében 270 ezer a fogyasztók száma. Ezen a piacon alku tárgya az ár. A gázpiacon 38 kereskedő tevékenykedik, de csak 8-10 aktív. A lakosságot a hét egyetemes szolgáltató látja el, de számukra a végelhasználói árat az energiaügyekért felelős miniszter határozza meg. Ebben a körben július elsején befagyasztották az árakat, és csak 2011. január elsejétől emelkedik mégpedig sávosan, de az átlagfogyasztónak változatlan marad az ár.

Laczó Sándor, a Magyar Gázipari Egyesülés elnöke beszámolt arról, hogy készül a 2030-ig szóló energiastratégia. A megvalósításának esélyeiről megjegyezte: a privatizáció miatt a kormánynak csak szabályozóként van befolyása az energiapiacra, csekély a lehetősége a tulajdonosi befolyásolásra.