Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Kötelező szabad piacra lépés - nem volt zökkenőmentes

A kötelező földgáz szabadpiacra lépés jegyében 2009. július elsejétől több, mint 3500 fogyasztó kezdi meg a szabadpiaci vételezést. A legnagyobb 400 fogyasztó az előző gázévet is szabadpiacon töltötte, így számukra nem jelentett újdonságot a szabadpiac sajátosságai. Az új kilépők számára nem volt teljesen zökkenőmentes a piacra lépés. A 2008 nyarán megjelent GET szerint a 100m3/h feletti teljesítmény díjas fogyasztóknak kötelező a piacra lépés. 

2009.07.01-től megszűnik a közüzemes szolgáltatás, amelynek szerepét az egyetemes szolgáltatás váltja fel, amelyre kizárólagosan a kisfogyasztók, a távhő szolgáltató társaságok (még egy évig) és a lakosság jogosult.

 A szabadpiacra kötelezett fogyasztók mintegy 25%-a foglalkozott tudatosan a témával, hiszen nem kaptak megfelelő tájékoztatást, továbbá a rendelkezések és szabályzásokban is számos hiányosság, joghézag mutatkozott. A fogyasztók 75%-át felkészületlenül érte a piacra lépés, aminek jelentős ára volt.
 
 
A rendeletben meghatározott március 31.-i határidővel szemben a szabadpiacra kötelezett fogyasztók május végén, júniusban kapták meg a közüzemes szolgáltatóktól a szabadpiacra lépéssel kapcsolatos tájékoztatót, kapacitás adatokat, valamint kötelező ajánlatot. Ezen ajánlatok rendkívül rövid reagálási időt tartalmaztak, így a fogyasztók jelentős része „befagyott” a jelenlegi közüzemes szolgáltató érdekeltségébe tartozó szabadpiaci kereskedő társságához. A megajánlott ajánlatok, szerződések esetenként lazább feltételrendszert, ugyanakkor jelentősen drágább árakat prezentált. Bizonyos szolgáltatási területeken a szolgáltató az aktuális közüzemes árszinteket biztosítja egy éves időtartamra, ami a fogyasztások függvényében éves szinten akár 3-20 millió forinttal drágább árakat is jelenthet, hiszen az alacsony olajárak miatt a szabadpiaci földgázárak nagymértékben zuhantak. A jellemzően fűtési célú fogyasztók számára további problémát jelentettek a szabadpiacon uralkodó szigorúbb feltételek, tolerancia sávok, kötbérek, igénybejelentések, nominálások, amivel eddig a közüzemes vételezésben nem találkoztak.