Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Óriásit spóroltak a gázszámlájukon

Összesen 132,5 millió forintot takarított meg tizenegy állami társaság a gázszámlán – közölte a Magyar Nemzettel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. Az MNV és a másik tíz cég ugyanis közös gázbeszerzési kiírást hirdetett, hogy a nagyobb mennyiség miatt kedvezőbb árajánlatokat kapjanak, mint ha az egyes vállalatok külön-külön választottak volna szolgáltatót - írja a lap.

Az 5,8 millió köbméternyi fűtőanyag ellátására az E.ON, a GDF Suez, illetve a Tigáz jelentkezett. (A lap úgy tudja, az állami tulajdonú, immár gázkereskedéssel is foglalkozó Magyar Villamos Művek azért nem indult, mert a forrásai egyelőre korlátozottak.) A kétfordulós versenyben végül a Tigáz tudott győzni az áfa nélkül számított csaknem 580 millió forintos ajánlatával, ami 18,6 százalékkal kedvezőbb, mint az egyes cégek korábbi egyesített befizetése volt. Piaci szakértők szerint ez a jelenleg átlagosan elérhető díjszabáshoz viszonyítva is körülbelül kilenc százalékkal alacsonyabb tarifát jelent. A vagyonkezelőnél jelezték, hogy csak a második fordulóval – ami internetes aukciót jelentett – 21 millió forintot tudtak lefaragni az árból, ugyanis az előzetesen beadott legjobb ajánlat még a véglegesnél magasabb összeget mutatott.

Az MNV-nél kiemelték, nemcsak a megtakarítással, de a gázbeszerzés járulékos előnyeivel is jól jártak a részt vevő cégek. Így például a tizenegy társaság összesen 15 százalékkal fogyaszthat a megadott mennyiségnél több vagy kevesebb fűtőanyagot anélkül, hogy kötbért kellene fizetnie, míg korábban az egyes vállalatoknál külön-külön állt fenn hasonló korlát. Ráadásul három hónap elteltével módosítható az előre jelzett gázmenynyiség. Ezáltal kiszámíthatóbbá vált, mely állami cégnek mekkora lesz a gázszámlája a következő kilenc hónapban.

Az MNV mintaprojektnek szánta a közös beszerzést, így a Dunántúli Regionális Vízmű, a Duna Menti Regionális Vízi Közmű, az Észak-magyarországi Vízmű, a Tiszántúli Regionális Vízmű mellett a Főkefe Kft., a Gödöllői Királyi Kastély, a Hévízgyógyfürdő Kft., a Zánka Gyermek- és Ifjúsági Centrum Kft., az ERFO Kft., valamint az állami tulajdonú ingatlanokat működtető Kiving Kft. önkéntesen vett részt benne. Az egyik legnagyobb állami gázfelhasználó, az ATEV fehérjefeldolgozó a meglévő szerződése miatt volt kénytelen kimaradni a mostani kiírásból, pedig ezzel megduplázódott volna a pályáztatott fűtőanyag mennyisége. Ám a cél az, hogy a következő gázbeszerzésnél már 70-80 céget be lehessen vonni. Az MNV szerint ugyanakkor fontos, hogy csak jól fizető, stabil vállalatok kerüljenek e körbe.

A vagyonkezelő tervei szerint ezt a gyakorlatot kiterjesztik a közeljövőben más területekre is, így többek közt a telekommunikációs, a banki és biztosítói szolgáltatásokra is közös tendert írhatnak ki. A következő hasonló beszerzés azonban várhatóan az áramellátást érinti majd, ahol először szintén hasonló nagyságú társaságok bevonásával számolnak.