Keresés űrlap

Jelenlegi hely

78,5 millió forintos megtakarítás a Vas megyei intézmények energia beszerzésében

Szeptemberi hónapban nagy sikerrel zárult a Vas Megyei Önkormányzat által kezdeményezett csoportos energia beszerzés a megyei intézmények számára. A közbeszerzési eljárások összesen 78,5 millió forintos (24,1%) megtakarítással zárultak. A beszerzést lebonyolító Sourcing Hungary Kft. által szervezett csoportos villamos- és földgáz energia beszerzésbe az együttes fellépésből származó előnyök és alacsonyabb ár reményében 21 megyei intézmény csatlakozott. A közbeszerzési eljárások az aktuális beszerzési árakon kalkulálva összesen 321 millió forintos beszerzési értéket képviseltek.

Az elektronikus árlejtéssel támogatott eljárásban az intézmények átlagosan villamos energia témakörben 7,35 Ft/kWh, addig földgáz energia esetében 23,78 Ft/m3 megtakarítás értek el az aktuális árakhoz képest. A legnagyobb intézményi megtakarítás 44% volt.

Tények, eredmények

 • Versenyeztetett mennyiség: 7 millió kWh, 1,15 millió m3
 • Versenyeztetett időszak: Villamos energia: 26 hónap, Földgáz energia: 20 hónap
 • Beszerzési érték: Villamos energia: 182,5 millió Ft, Földgáz energia: 138.5 millió Ft
 • Elért megtakarítás az aktuális árakhoz képest:
  • villamos energia tekintetében 51 millió Ft (28 %)
  • földgáz energia tekintetében 27,5 millió Ft (16,91 %)
 • Fajlagos megtakarítás: 7,35 Ft/kWh, 23,78 Ft/m3
 • Intézmények száma: 21
 • Fogyasztási helyek száma: 100
 • Pályázók száma: 3 villamos energiakereskedő, 3 földgáz energiakereskedő
 • Pénznem: HUF
Szervező - Sourcing Hungary Kft.
A Sourcing Hungary Kft. beszerzésekre szakosodott független beszerzési szakértő szervezet, amely a piacon elérhető módszerek, technikák, eszközök és piaci információk birtokában partnerei számára megtakarításokat érj el, továbbá a közép- és nagyvállalatok számára támogatást biztosít a beszerzési folyamatok racionalizálásában, automatizálásában és a költségek optimalizálásában. A cég az elmúlt három évben több mint 1000 vállalat és intézmény megbízásából 1500 beszerzési projekt esetében bonyolított le ajánlatkéréseket és tendereket különböző beszerzési szegmensekben mintegy 122 milliárd forintos beszerzési értékben. Energia beszerzés témakörében 2200 GWh villamos energia és 700 millió m3 földgázt mennyiség került pályáztatásra. A társaság által szervezett Magyar Energia Beszerzési Közösség keretében a csoportos energia beszerzések előnyeit élvezhetik a csatlakozók, fogyasztók. 

Háttér

A villamos energiaárak a szabadpiacon az elmúlt időszakban jelentősen csökkentek, ami az állami szervezetek számára jelentős megtakarítást hordoz a szabad piacra lépéssel. A villamos energia árakat, mint tőzsdei termék árait a piaci mozgások, kereslet-kínálati tényezők határozzák meg. A korábbi évben lezajlott recesszió, termelés csökkenés hatására az árak folyamatosan csökkentek. A mélypont kitűnő lehetőség a fogyasztóknak, hogy az egyetemes szolgáltatásban érvényes feltételek mellett alacsonyabb árakat érjenek el a szabad piacon. A liberalizált piacnak köszönhetően az állami költségvetésből gazdálkodók is szabadon választhatnak kereskedőt, amelynek köszönhetően jelentős megtakarítást érhetnek el. A piacra lépés értékhatártól függően közbeszerzés köteles, amelytől bizonyos fogyasztók mentességet élvezhetnek. A piacra lépést célszerű megfelelő tapasztalattal rendelkező tanácsadóra bízni, hiszen egy rossz feltétel rendszer, vagy egy rossz időzítés jelentősen magasabb költségeket generálhat.

Elektronikus árlejtés – A siker záloga a versenyeztetésben

A Sourcing Hungary gyakorlatának megfelelően az elektronikus árlejtés is helyet kapott az eljárásba, ezzel biztosítva a legjobb eredményeket. Az árlejtést megelőzően a kereskedők megkapták a bejelentkezéshez szükséges felhasználói jogosultságokat és oktatást, amelynek keretében egy próba aukción vettek részt. A felkészülést követően az előre meghatározott időpontban az elektronikus aukció ½ órás időtartamra lett kiírva automatikus meghosszabbítási lehetőséggel (amennyiben a vége előtt 5 perccel érkezik licit, az aukció automatikusan hosszabbodik). A valós időtartamú ajánlatkérés során a 3 pályázó villamos energia tekintetében 49 ajánlatot tett, földgáz energia tekintetében 35 ajánlatot tett, így a tenderek többszöri meghosszabbítást követően 125, illetve 105 perc alatt zárultak le.

Mindkét energia tekintetében a nyertes ajánlatot a jelenlegi szolgáltatók tették. Villamos energia eljárásban az E.ON Energiaszolgáltató Kft. földgáz energia eljárásban a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt.

Az éles verseny eredményeképpen az aktuális árakhoz képest átlagosan 24,1 %-os megtakarítás realizálódott, ami az ajánlatkérők számára összesen 78,5 millió forintos megtakarítást jelentett. Az elektronikus tender technikai hátterét a Sourcing stratégiai partnere az eeeBid Kft. biztosította.

Villamos energia elektronikus árlejtés:

Földgáz energia közbeszerzés elektronikus árlejtés

Földgáz energia elektronikus árlejtés:

Földgáz energia közbeszerzés elektronikus árlejtés