Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 478 Mrd Ft
Projektek száma: 8900 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11000 GWh
Földgáz energia: 2270 Mio m3
Elért meg- takarítás: 45 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Sourcing 2018 Q1 – Földgáz energia piaci negyedéves jelentés

Az idei év első negyedévét követően újból összeállítottuk Önöknek a földgáz energia piaci negyedéves jelentésünket. Anyagunkban megtekinthetőek a 2018 Q1 időszak legfontosabb piaci eseményei és fejleményei, továbbá ismertetjük a Cégünk által szervezett földgáz energia tenderek és eljárások volumen adatait, statisztikáit, a kereskedői aktivitást, tőzsdei mozgásokat és a megfigyelhető trendeket.

 

 

Bevezető

Vállalatunk földgáz energia tekintetében sikeres negyedévet zárt – ezúttal is számos ügyfél bízta meg a Sourcing Hungary Kft.-t földgáz beszerzésük lebonyolítására. A tavalyi első három hónaphoz hasonlóan a 2018 Q1-es időszak alatt is a villamos energia tenderek voltak nagyobb számban a földgáz pályázatokhoz képest. Az emelkedő tőzsdei helyzet ellenére sikerült kedvező árakat elérnünk Ügyfeleink részére az elkövetkező gázévre.

 

Volumenelemzés

Társaságunk az első negyedév során 16 ügyfélnek bonyolított le földgáz energia projektet a versenypiaci szférában. A közbeszerzési szegmensben ezen időszak alatt nem volt árlejtés az EKR rendszerre történő felkészülés miatt. A versenyeztetett mennyiség több, mint 11 millió m3 földgáz volt.

Árkonstrukciók

2018 Q1 időszakban az összes földgáz energia tender fix áras konstrukcióban lett lezárva, amelyek HUF, illetve EUR pénznemben kerültek kiírásra. Nem keletkezett olajképletes illetve TTF-es árkonstrukció sem a mennyiségi eloszlás, sem az ügyfélprojektek számának megoszlása tekintetében.

Kereskedői aktivitás

Az elmúlt negyedév során versenypiaci szegmensben átlagosan 5 földgáz energia kereskedő vett részt egy tenderen, átlagosan 21 ajánlatot téve és 63 percig tartott egy aukció.

Közbeszerzési szegmensben ebben a negyedévben nem volt árlejtés.

 

Piaci aktualitások

Az idei évre vonatkozó globális olajkereslet-várakozását növelte a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) a februári jelentésben, amelyben az OPEC szakértői azt jósolták, hogy idén napi 1,59 millió hordóval 98,60 millióra bővül a világ olajkereslete tavalyhoz képest. A januári becsléshez képest ez napi 60 ezer hordós növekedést jelent. A világ olajtermeléséből az OPEC 33,1 százalékot hasított ki januárban, 0,1 százalékponttal kevesebbet az előző havinál. Az olajkartell szakértői a kedvező gazdasági kilátásokkal indokolták a kereslet növekedésére vonatkozó becslésüket, egyúttal arra is felhívták a figyelmet, hogy a növekedést akadályozza többek között a globális felmelegedés visszafogását célzó erőfeszítések és a digitalizáció, a technológiai fejlődés.

A román gázvezeték-hálózatot kezelő állami vállalat, a Transgaz 60 millió eurós hitelt kapott a Bulgáriát, Romániát, Magyarországot és Ausztriát összekötő BRUA-gázvezeték első romániai szakaszának megépítésére az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD). A BRUA első romániai szakasza a dél-romániai Podisor és a bánsági Temesrékás (Recas) között 478 kilométer hosszú gázvezeték megépítését feltételezi, valamint ebben a szakaszban készítik el a kompresszorállomások közötti kommunikációs és ellenőrző berendezéseket is. Az 1318 kilométeres BRUA gázvezeték megépítésének teljes költségét 550 millió euróra becsülik, ebből 179 millió eurót az Európai Unió biztosít. A BRUA hozzájárul az energiaforrások és beszerzési útvonalak változatosabbá tételéhez, valamint segít egységesíteni az európai energiapiacot. A gázfolyosón 4,4 milliárd köbméter gáz szállítását tervezik évente.

Decemberben jó alkalom kínálkozik az Energy Summit rendezvényt kísérő kormányközi ülésen a magyar-orosz gázkapcsolatok hazai érdekek szerinti mederbe terelésére, amelyen a gázimport-megállapodás meghosszabbítása is terítékre kerülhet. Nem lenne meglepő, ha megtárgyalnák az orosz Gazprom vagy leánycége, a Gazprom Export magyarországi gáztárolását is, de hosszú távra, ugyanis a hazai tárolókapacitások jóval nagyobbak a belföldi igényeknél. Ma még nem látható, hogy a formálódó gázvezetéktervekből melyek válnak valóra, azaz hosszabb távon Magyarország mely határain át és honnan érkezik majd érdemi mennyiségű gáz, azonban továbbra is rendelkezésre áll a legrövidebb és bevált Ukrajnán keresztüli szállítás. Emellett erős magyar érdek fűződik az alternatív útvonalakhoz, amelyeken hozzáférhetünk az Északi vagy a Török Áramlat, továbbá a nemzetközi LNG-szállítmányok és a romániai, netán azeri szénhidrogénmezők gázához is.

 

Tőzsdei trendek

Az Északi-tengeren bányászott BRENT minőségű nyers kőolaj hordónkénti ára az első három hónapban tovább emelkedett, március végére elérte a 70 USD/hordó értéket.

Az MNB hivatalos HUF/USD árfolyama a 2018 Q1 időszak alatt kismértékben csökkent, március végére elérte a 253 HUF/USD körüli értéket.

A képletes földgáz energia árakat jelentős mértékben meghatározó olajszármazék termékek – melyek az 1 százalékos kéntartalmú fűtőolaj (F) és a 0,1 százalékos kéntartalmú gázolaj (G) – kilenc havi átlagárai az idei év első negyedévét követően a 2018 Q2 időszakban újfent emelkedtek. A 2018 Q1-es időszakra vonatkozó tényértékek F=315,138 USD/t és G=480,428 USD/t, míg 2018 második negyedév tényértékei F=337,922 USD/t és G=526,928 USD/t. A tavalyi év Q4 időszakához képest 2018 első negyedévben a növekedés mértéke 4,22%, míg az idei első három hónaphoz képest a 2018 Q2 időszakra a további növekedés 8,52%.

A TTF gázár jegyzés a tavaly év végi növekedést folytatta az idei első hónapban, ezt követően lecsökkent, márciusra elérve a 18,636 EUR/MWh értéket.

Az ábrán az EUR és USD deviza keresztárfolyamának alakulása látható, ami 2018 Q1 időszak alatt kismértékben emelkedett, majd stagnált az 1,23 USD/EUR szint körül.

Versenypiaci közép- és nagyvállalati szegmens

A közép- és nagyvállalati versenypiaci szegmensbe a legalább 200 000 m3 éves fogyasztási mennyiséggel bíró cégeket soroljuk. A szféra számára 2018 január – március között 3 darab egyedi ügyfélprojektet bonyolítottunk, mely közel 10 millió m3 versenyeztetett mennyiséget jelentett.

 

Versenypiaci kisvállalati szegmens

A kisfogyasztói versenypiaci szegmensben (200 000 m3 alatt) csoportos projektek keretében 13 darab ügyfél bízta meg cégünket az idei első negyedévben, összesen 1 070 065 m3 mennyiség versenyeztetésével. A csatlakozók számára összesen 22 087 905 HUF megtakarítást értünk el.

 

Közbeszerzési szegmens

A 2018-as év első negyedévét a 2017-es év adminisztratív lezárásán túl az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerre (EKR) való átállás és az arra való felkészülés határozta meg.

Az EKR-hez kapcsolódó előkészületeken felül sor került a földgázenergia tárgyú csoportos eljárások előkészítésére is.

 

Sourcing „leg”-ek a versenypiaci szegmensből

2018-ban az alábbi „leg”-eket értük el a versenypiaci szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

  • Legnagyobb megtakarítás:

7 134 669 HUF (46,87%)

  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

8 444 016 m3

  • Legnagyobb pályázói létszám egy tenderen:

8 kereskedő

  • Legtöbb ajánlat egy tenderen:

65 ajánlat

  • Leghosszabb aukció:

114 perc