Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 478 Mrd Ft
Projektek száma: 8900 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11000 GWh
Földgáz energia: 2270 Mio m3
Elért meg- takarítás: 45 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Sourcing 2018 Q1 – Villamos energia piaci negyedéves jelentés

Az első negyedév lezárásaként Cégünk újra elkészítette Önöknek az esedékes negyedévente megjelenő piaci jelentést. A továbbiakban megmutatjuk 2018 Q1 időszak legjelentősebb piaci eseményeit és történéseit, továbbá ismertetjük a Sourcing Hungary Kft. által ezen időszak alatt versenyeztetett villamos energia tenderek, eljárások volumen adatait, statisztikáit, valamint a negyedév folyamán megfigyelhető kereskedői aktivitást, tőzsdei mozgásokat és trendeket.

 

Bevezető

Szervezetünk egy sikeres negyedéven van túl villamos energia tekintetében. Ügyfeleink szakértelmünkbe vetett bizalmának köszönhetően ez az időszak számos megbízást hozott, amelyek között nagy volumenek is versenyeztetésre kerültek. A tavalyi év azonos időszakához hasonlóan az idei Q1 időszak alatt is a villamos energia pályázatok voltak nagyobb számban a földgáz energia tenderekhez viszonyítva. A lassan csökkenő tőzsdei helyzet miatt ügyfeleink jellemzően egy évre szerződtek.

 

Volumenelemzés

Az idei első három hónap során a Sourcing Hungary Kft. 59 ügyfélnek bonyolított le villamos energia projektet, így a cégünk által versenypiaci tenderen és közbeszerzési eljárásban tendereztetett mennyiség megközelítette a 71 000 000 kWh-t (= 71 000 MWh = 71 GWh). Ennek a mennyiségnek valamivel több, mint 63%-a március hónapban került versenyeztetésre. Ez közel 45 000 000 kWh-t jelent. Az állami, közbeszerzési szféra számára ebben az időszakban kicsit több, mint 3,6 GWh, míg versenypiaci szegmensben több, mint 67 GWh villamos energiát szereztünk be az eljárások során.

Árkonstrukciók

Cégünk a 2018 Q1 időszak alatt a versenyeztetett tenderek kicsit több, mint 41 százalékát HUF pénznemben írta ki, ezzel szemben az EUR-os kiírások közel 59 százalékban jelentek meg a mennyiség szerinti elosztást figyelembe véve. Az ügyfélprojektek számának megoszlását tekintve viszont több, mint 75 százalékot adtak a HUF tenderek és kevesebb, mint 25 százalékot az EUR pénznemű kiírások.

Kereskedői aktivitás

A 2018 első negyedéve során a versenypiaci szegmensben átlagosan 4 villamos energia kereskedő vett részt egy tenderen, 26 ajánlatot téve és átlagosan 50 percig tartott egy aukció.

Közbeszerzési szférában ugyanazon időszakban átlagosan 4 villamos energia kereskedő vett részt egy eljárásban, 57 ajánlatot téve és átlagosan 75 percig tartott egy árlejtés.

 

Piaci aktualitások

Együttműködési megállapodást írt alá a szerb áramtőzsdével és a szerb rendszerirányítóval az MVM Csoporthoz tartozó HUPX Zrt., és a MAVIR Zrt., valamint a párizsi székhelyű EPEX Spot (European Power Exchange) vállalattal, amelyben közös, régiós áramtőzsde létrehozását tűzték ki célul. Az együttműködő partnerek tájékoztatása szerint a felek közös vállalat létrehozását kezdeményezték a magyar aznapi és másnapi piacot üzemeltető HUPX és a szerb másnapi piacot üzemeltető SEEPEX áramtőzsdék összeolvadásával az ötoldalú megállapodásban. A vállalat Budapest-Belgrád székhellyel fog működni, és támaszkodik a nyugat-európai áramtőzsdék integrációjában tapasztalatot szerzett EPEX Spot szakértelmére. A résztvevők célja az, hogy az új tőzsde a régió piacainak integrációjában meghatározó szerepet töltsön be.

A kormány a villamosenergia-törvény módosítását kérte soron kívül az Országgyűléstől, hogy az áramelosztó cégek kötelesek legyenek 3 kilométeres távolságig kiépíteni a csatlakozást a kisteljesítményű napelemparkok számára. A cél az, hogy a magyar áramelőállító képesség 2040-ig másfélszeresére emelkedjen, és megszűnjön az import: 50 százalékban napenergiából nyerjék elő az áramot, a másik felét pedig Paks állítsa elő.

Amennyiben a német vagy a magyar versenyfelügyelet nem avatkozik közbe, akkor az E.ON-hoz kerülhetnek az Elmű-Émász ügyfelei és hálózata is, miután az RWE és az E.ON hatalmas, 10 milliárd eurós energetikai üzletet jelentett be. Az üzlet lényege az, hogy a két nagy energetikai cég felosztja egymás között az iparágat, így Európa vezető áramtermelője lesz az RWE, amit úgy érnek el, hogy minden korábbi E.ON és RWE megújuló érdekeltség hozzájuk kerül, miközben megtartják a hagyományos erőműveiket is. Az E.ON pedig az elosztási és értékesítési oldalra fog koncentrálni. A megállapodás egyik legfontosabb része, hogy az E.ON megveszi az RWE Innogy nevű, két éve létrehozott cégének háromnegyedét. Az RWE ebbe gyűjtötte minden olyan tevékenységét, ami nem a hagyományos erőművi áramtermeléshez köthető, mint például a megújuló üzletágat, a hálózatokat, és a kiskereskedelmet. Magyarország szempontjából az azért érdekes, mert nálunk az RWE-nek csak áramkereskedelmi és hálózati érdekeltségei vannak. Korábban övék volt a Mátrai Erőmű és a Főgáz, de ezeket eladták, így csak az Elmű és az Émász maradt mostanra a német cégé. Az új felállásban az RWE nem akar értékesítéssel foglalkozni, így az Elmű és az Émász 2,1 millió áramfogyasztója az E.ON-hoz kerülhet.

 

Tőzsdei trendek

A villamos energia végfelhasználói árakat nagymértékben meghatározó tőzsdei jegyzésárakat tekintve, a budapesti tőzsdén, a HUDEX-en (Hungarian Derivative Energy Exchange) és a HUPX-en (Hungarian Power Exchange) az elkövetkező időszakokra vonatkozó határidős jegyzések az év eleji 45 EUR/MWh közeli értékről az első két hónapban csökkentek, majd újra emelkedésbe kezdtek, a negyedév végére a villamos energia ára elérte a 42 EUR/MWh körüli értéket.

Ugyanezen termékek a német tőzsdén, az EEX-en (European Energy Exchange) az elkövetkező két évre vonatkozó határidős zsinór árak a 2018 Q1 időszakban minimálisan ingadoztak a 35 EUR/MWh és 38 EUR/MWh közötti szinten.

Versenypiaci közép- és nagyvállalati szegmens

A közép- és nagyvállalati szegmensbe a legalább 500 000 kWh éves fogyasztási mennyiséggel bíró cégeket soroljuk. A szféra számára az idei első negyedévben 17 db egyedi ügyfélprojektet bonyolítottunk, amely több, mint 59 000 000 kWh mennyiséget jelentett. A szegmens számára ebben az időszakban összesen közel 16 000 000 HUF megtakarítást értünk el.

 

Versenypiaci kisvállalati szegmens

A kisfogyasztói szegmens (500 000 kWh alatt) számára az elmúlt időszakban is szervezett csoportos tendereket a Sourcing Hungary Kft., továbbra is a Magyar Energia Beszerzési Közösség (MEBEK) keretein belül. Az első negyedévben számottevő MEBEK csoportos projektet bonyolítottunk le, melyekben 39 ügyfél bízta meg Cégünket, és ez 7 500 000 kWh-t meghaladó mennyiséget jelentett. Ebben az időszakban összesen közel 18 000 000 HUF megtakarítást realizáltunk ezekkel a csoportokkal.

 

Közbeszerzési szegmens

Közbeszerzési szegmensben a 2018. év első negyedévében villamos energia tekintetében 2 – még 2017-ben megindult - egyedi eljárás lezárására került sor. A negyedévet a 2017-es év adminisztratív lezárásán túl az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerre (EKR) való átállás és az arra való felkészülés határozta meg.

Az EKR-hez kapcsolódó előkészületeken felül, sor került a villamos energia tárgyú csoportos eljárások előkészítésére is.

 

Sourcing „leg”-ek a versenypiaci szegmensből

2018-ban az alábbi „leg”-eket értük el a versenypiaci szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

  • Legnagyobb megtakarítás:

5 006 500 HUF (3,98%)

  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

8 500 000 kWh

  • Legnagyobb pályázói létszám egy tenderen:

6 kereskedő

  • Legtöbb ajánlat egy tenderen:

52 ajánlat

  • Leghosszabb aukció:

1 óra 5 perc

 

Sourcing „leg”-ek a közbeszerzési szegmensből

2018-ban az alábbi „leg”-eket értük el a közbeszerzési szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

  • Legnagyobb megtakarítás:

14,9 millió HUF

  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

2,1 millió kWh

  • Legnagyobb pályázói létszám egy eljárásban:

4 kereskedő

  • Legtöbb ajánlat egy eljárásban:

71 ajánlat

  • Leghosszabb árlejtés:

1 óra 25 perc