Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Válságadó az energiaszektorban

Újabb különadók, úgynevezett válságadók bevezetéséről döntött az Országgyűlés október 18-án. Ezek a költségvetés helyzetét idén 161 milliárd forinttal javítják, amely hozzáadódik a pénzügyi szektor által befizetendő 200 milliárd forinthoz.
Az energiaszektor kiemelt súllyal szerepel a válságadók között. A 18-án meghozott törvény az energiaellátó cégekre a nettó árbevétel alapján számított adóalap 1,05 százalékát rója ki különadóként. Ez a számítások szerint 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben - az egész energiaszektort tekintve - évi 70 milliárd forint.

A beruházások és a beszállítók is kárát láthatják az energiaszektort érintő válságadó kivetésének. Az energetikai szektort már érinti a Gyurcsány-kormány alatt bevezetett Robin Hood adó, az azonban nyereségalapú. A törvény 2009. január elsején lépett hatályba, és eredetileg 2011. január elsején vesztené hatályát. Ezt a pénzügyi forrást a törvény szerint csak távhő-kompenzációra és a fűtési rendszer korszerűsítésére lehet fordítani. Ebből a különadóból évi mintegy 30 milliárd forint folyt be a központi költségvetésbe. A jelenleg ismert válságadó pedig forgalomarányosan jelenik meg a társaságoknál, attól függetlenül, hogy mekkora nyereségeket érnek el.

 A három ágazat közül első ránézésre az energiaszektor viselheti legkönnyebben az új adókat, hiszen a piac csaknem 100 százalékát lefedő cégek tavalyi egyesített árbevétele 6.800 milliárd forint volt, s ehhez képest a 70 milliárdos különadó elenyészőnek tűnik. Csakhogy a cégek tavalyi 220 milliárd forintos adózott eredményéhez képest a különadó már 32 százalékos visszaesést jelent, miközben éppen a közelmúltban látott napvilágot egy elemzés, amely szerint az ágazatok eredménye az idén csökkenni fog. Az ágazat tavalyi 124 milliárd forintos adóbefizetéséhez képest az új adó a teher több mint 50 százalékos növekedését eredményezi.

Az adó különösen érzékenyen érinti az egyetemes szolgáltatókat, elosztókat és hálózatüzemeltetőek, hiszen a hatósági árak és kormány által meghirdetett moratórium eredményeképpen nincs lehetőség a fogyasztói árak drágítására.  A gázpiacon az olajárak emelkedése és USD erősödése jelentősen emelheti a szolgáltatók beszerzési árait, amely nehéz helyzet elé állíthatja a szolgáltatókat. (hasonló helyzet már volt 2008-ban, annak fejleményeként került bevezetésre a jelenleg is fizetendő import korrekciós tényező) A kivetett adó miatt szabadpiacon sem valószínűsíthető áremelkedés a 2011. évre, mivel az utóbbi időszakban a villamos energia világpiaci és hazai árak jelentősen csökkentek és a piaci verseny tovább erősödött. Sőt a 2011. éves szerződéseket (több esetben szinte azonos árakon a 2012. évit is) a fogyasztók jelentős része már az év első felében megkötötte, ami sok esetben akár 10-30%-os árelőnyt jelentett az aktuális 2010. évi beszerzési árakhoz képest.