Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Zuhan az olajár, már bőven 100 dollár alatt - Jöhet a 65-70 dollár?

Jelentős mértékben, 5.5%-kal esett ma a WTI típusú olaj októberi határidős árfolyama, így az árfolyam már jelentősebben a 100 dolláros szint alatt tartózkodik. Az áresés mögött a hitelpiaci válság miatt fellángolt félelmek bújnak meg, mely a kockázatviselési hajlandóságban jelentős visszaeséshez vezetett. A befektetőkben a világgazdasági növekedés lassulása miatti félelmek kerekedtek felül, így ezúttal az olajpiac sem nyújthat menedéket.

A globális olaj iránti keresleti várakozásait a fontosabb energia hivatalok az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkentették a világgazdasági növekedéssel kapcsolatos egyre negatívabb várakozások miatt. Az olajár esésében ezen tényezőnek szerepet kell játszani, bár természetesen azt is látni kell, hogy a keresleti oldali lassulásra a hivatalok már akkor is figyelmeztettek, mikor az olajár a 150 dolláros szintek felé tartott.

 

A fekete arany piacán megindult tőkekivonás így a fundamentumok mellett több tényezőre vezethető vissza. A dollár árfolyamának jelentős gyengülése ellen a befektetők közül többen olyan dollárban denominált eszközökbe menekültek, mint a nyersanyagok. Rátaláltak az olajra, mely a dollár mozgásával mind a mai napig nagyfokú pozitív korrelációt mutat (ha a dollár gyengül az euróval szemben, az olajár emelkedik, ellentétes esetben csökken).

Bár pénteken a zöldhasú még jelentősen gyengült, ma nagy erősödés mutatkozik a piacon. Ez az olajár számára negatívan értékelhető tényező, így szerepe lehet a mai tetemes zuhanásban.
Mindemellett nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy vélhetően a lélektanilag is fontos 100 dolláros szintnél több stop loss megbízást is elhelyezhettek a befektetők, melyek láncreakció szerűen robbantották az árfolyamot. A Lehman csődvédelembe menekülését követően felfüggesztésre került a befektetési bank londoni energia és árupiacokon való kereskedése.

 

Mindezzel párhuzamosan egyre többet lehetett hallani a spekulánsok szerepéről a korábbi olajár robbanás idején. A törvényhozók számára az energiárak emelkedése már kezdett egyre több fejtörést okozni, így a határidős tőzsde felügyeletre nyomást helyezve a spekulánsok tevékenységének visszaszorítására tettek lépéseket. A CFTC a múlt héten be is jelentette, hogy sokkal közelebbről figyeli a nyersanyagpiacokon tevékenykedő bankokat, akiket szigorúbb jelentési kötelezettséggel ruháznak fel (többletinformációkat kell szolgáltatniuk a felvett pozíciókról). A felügyelet a swap piac szabályozását illetően hoz lépéseket.
Egy múlt héten megjelent tanulmány, melyben a Master Capital Management munkatársai is közreműködtek, rámutat a spekulánsok szerepére az olajpiacon. A szerzők számításai alapján a határidős olajpiacon a spekulánsok szerepének korlátozása a 65-70 dolláros szintre nyomhatná visza a fekete arany árfolyamát.